Háborút indított a Zsolnay

Felháborodásának adott hangot a Zsolnay-gyár vezetése, hogy a szegedi Gróf Palota eredeti Zsolnay-cserepeit ál-Zsolnaykra cserélnék egy felújítás során. A pécsi patinás vállalat a hatóságokat is ösztönzi a beavatkozásra.

hirdetés

Nemzetközi program keretében újul meg a Zsolnay-kerámiával díszített műemlék, a szegedi Gróf-palota. A határon átívelő együttműködés Szabadkával, Zentával közösen a szecessziós értékek megőrzésére biztosít lehetőséget a dél-alföldi városnak. Úgy tűnik azonban, hogy déli szomszédunkkal ellentétben Szegeden másképpen értelmezik az értékek megőrzését.

– A Gróf-palota tetőfelújítása során Szegeden az eredeti Zsolnay kúpcserepeket utánzatokkal pótolnák, melyeket egy pár éve gründolt, eszközökkel alig-alig rendelkező vállalkozás készítené, amelynek az előző évben annyi személyi költsége sem merült fel, amennyi egy részmunkaidős minimálbéres foglalkoztatására sem elegendő. Ezzel szemben az elmúlt években Szabadka az ottani zsinagóga eredeti Zsolnay kerámiáinak pótlására több tízmillió forintot fordított, fel sem merült a déli szomszédnál, hogy utángyártott cserepeket vegyenek  – közölte lapunkkal a pécsi gyár igazgatója, Vajda László.

A gyár szerint ők több csatornán is keresték a kapcsolatot az építtetővel, mert egy tévériportból értesültek róla, hogy az eredeti Zsolnayk felhasználásával Budapesten gyártatják le a pótlásokat. Pedig korábban restaurátor szakvéleményt is készíttetett a város a palota épületkerámiáiról, mely anyagban már akkor javasolta a restaurátor a kúpcserép újragyártások során a Zsolnay-gyár megkeresését. Ezzel szemben az építtető egyetlen alkalommal sem kereste meg őket.

A Zsolnay vezetése korábban hosszas telefonálgatás után tudta csak elérni a szegedi önkormányzat illetékeseit, akik szerint nem lesz gond a cserepekkel. Azzal védekeztek, hogy a gyártó 10 év garanciát ígért azokra – emelte ki a cégvezető.

A manufaktúra igazgatója azonban óvatosságra hívta fel a figyelmet: a standard mázatlan kerámia, illetve beton tetőcserepek esetében is legalább 25 év garanciát vállalnak a gyártók, míg számos épületen a Zsolnay mázas tetőcserepei több mint 100 évvel ezelőtt kerültek fel.

Egyébiránt a szegedi Gróf palota és a szabadkai zsinagóga felújítása két fő eleme a magyar-szerb határmenti turisztikai és örökségvédelmi együttműködésnek, melynek célja a két ország szecessziós kincseinek feltárása, felújítása megőrzése.

Vajda szerint így kérdés: “a szegedi palota esetében miként teljesül a projekt fő célja a szecessziós értékek megőrzése egy idegen gyártó utánzatainak a beépítésével megcsonkított műemlékkel?”

Hangsúlyozta: a Zsolnay tovább folytatja harcát a márkanevét romboló, a 160 éves múltját csorbító, a közvéleményt megtévesztő, a műemléki értékeket meggyalázó törekvések ellen, a szegedi Gróf palota ügyében is a nyilvánosság, az illetékes hatóságok, és jogi eszközök csatába hívásával, annak érdekében, hogy értékeinket megőrizzük az utókornak.

 • pécsi

  Akkor most a Bóbita bábszinház cserepeit is leszedik, mert azt Kínából hozták? Az is elég nagy szégyen, hogy a Zsolnay negyedben nem a Zsolnay gyárban készült cserepek vannak. Előbb a magunk háza táján kellene körülnézni, aztán szólni a másik városnak.

 • harapós kutya

  remélem majd akkor táblát is rak ki Botka úr, hogy tessék, itt látható a nemzetközi projektből finanszírozott, gagyival “megszépült” palotája.

 • Volt egyetemista

  Nagyon helyes. Már a pesti Gresham Palota felújításánál is ezt kellett volna tenni.
  Amúgy a Zsolnay öntőformái és a máz nem állnak szabadalmi oltalom alatt?
  Feltételezem, a hamisítványokat (valljuk be, ezek azok) csak úgy tudják elkészíteni, ha a tetőről leszedett, sérült kúpcserepek alapján saját öntőfirmát készítenek, és a mázat is megpróbálják leutánozni.
  Ami szabadalmi jogi szempontból finoman szólva is necces.

 • Kecmec

  Végre tesz valaki a nemzeti értékek megőrzése érdekében. A Zsolnay a magyar nemzet egyik kiemelkedő értéke, ami 160 éve adott… Nekünk csak vigyáznunk kellene rà

 • savanyúcukor

  Jogos!

 • Hotter

  Gondolom trafikba veszik az ál Zsolnayt…