Halottakkal is csalt a pécsi házaspár

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói hamarosan befejezik azt a nyomozást, amelyben egy idős, beteg emberek gondozására felvett állami támogatásokkal visszaélő baranyai alapítvány tevékenységét vizsgálták. A gyanúsítottak a kapott pénzt elvétve fordították a szociálisan rászoruló gondozottak javára, az összeg jelentős részével nem tudnak elszámolni – közölte a NAV sajtóközleményben. 

hirdetés

Egy pécsi házaspár hozta létre és működtette azt az alapítványt, amely 151, jellemzően idős, egyedülálló, rendkívül rossz egészségügyi állapotban lévő ember házi gondozásához igényelt állami hozzájárulást a Magyar Államkincstártól. A csaló szervezet mintegy 13 millió forint támogatásban részesült – szögezte le a NAV sajtóközleményben.

A támogatások igénybevételének jogosságát vizsgáló ellenőrzéssorozat kapcsán bukott ki, hogy a pécsi székhelyű alapítvány valótlan tartalmú dokumentumokat felhasználva nyújtotta be igényléseit a Magyar Államkincstár Baranya Megyei Igazgatóságához. Ezt követően indított büntetőeljárást a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága – mondta Kuperczkó Adrienn, a NAV sajtóreferense.

A gyanú szerint az alapítvány 80 gondozott esetében egyáltalán nem, vagy csak részben fordította ellátásra az igényelt összeget. A legtöbb esetben papíron leigazolták a heti többszöri helyszíni ellátást, amit a betegek és rászorulók valójában csak néhány esetben, vagy egyáltalán nem kaptak meg. Ezt tetézték azzal, hogy az alapítvány több esetben nem beazonosítható, vagy már elhunyt idős beteget szerepeltetett a segítségnyújtás alanyaként.

A gyanúsítottak költségvetési csalás miatt akár három év börtönbüntetésre is számíthatnak. Feltehetően ettől annyira megijedt a házaspár férfi tagja, hogy a gyanúsítás közlését követően eltűnt. Jelenleg is szökésben van; ellene elfogatóparancs van érvényben.