Hamarosan bekopoghat Önhöz is a kór!

A megfázás nem ismer határokat

Egyre több gyermek és felnőtt fordul orvoshoz különböző légúti megbetegedések tüneteivel. Bár járvány (még) nincs, szakemberek szerint a rossz idő beköszöntével még többen kaphatnak el még több kórt.

hirdetés

A tanév kezdetekor, a közösségi létbe való újbóli csatlakozás alkalmával az addig tünetmentes gyerekek jelentős hányada betegedik meg. Dr. Pátri László pécsi gyermekorvos szerint most a felső légúti megbetegedések száma emelkedett meg, ami köhögéssel, kisebb lázzal járó tüneteket okoz.

– Emellett nem ritka a nyár végi időszakban a hasmenés sem. A gyerekek érintéssel, a kilincs, a játékok megfogásával kaphatják el a fertőzést, ez minden ősszel tapasztalható. Azoknál hatványozottabban jelentkezik, akik első ízben kerülnek közösségbe. Az érintett szülők azt látják, hogy többet beteg a kicsi, hiszen addig jóval kevesebbszer volt. Ezek a vírusok nem hoznak létre tartós védelmet, ezért – amint azt egy amerikai kutatás kimutatta -, a közösségbe járó gyerekek hat-nyolc, enyhébb lefolyású betegséget is elkapnak egy év során – fogalmazott a szakember.

Az orvos hozzátette, hogy számos kicsi ugyan nem beteg, de több kórokozó is bujkál a szervezetében, amit könnyen terjeszthet tovább, hiszen a legnagyobb elővigyázatosság ellenére sem lehet megszüntetni azokat. Pátri László hozzátette, hogy a mostani jó idő elmúltával, a közelgő igazi őszi időjárás ugyan hozhat némi változást (rosszabbodást), de az nem lesz döntő jelentőségű.

A megfázás szerencsére nem mindig jár lázzal
Nyár végén megszaporodnak a megfázásos megbetegedések

Princz János felnőtt háziorvos tapasztalata szerint a felnőttek közül is egyre többen fordulnak orvoshoz felső légúti megfázásos panaszokkal – igaz, még nem tömegesen.

– A mindig jelen lévő, szokásos vírusok aktivizálódnak ilyenkor, épp azért, mert a kora reggeli és késő esti órákban hűvösebb van, nem mindig öltözködünk ennek megfelelően, míg nappal azért még meleg van. Emellett természetesen a közösségi lét is közrejátszik a megbetegedések számának emelkedésében – fogalmazott.

A szakember hozzátette, hogy a hűvösebb, nyirkosabb időjárás beköszöntével még több megbetegedésre számítani lehet, hiszen ez kedvez a vírusok szaporodásának és elterjedésének, s a nem megfelelő öltözködés is hozzájárulhat a megfázással kínlódó betegek számának növekedéséhez.