Hamarosan figyelnek már a csodatraffipaxok

A Baranya megyébe telepíteni szándékozott hat új, fix traffipax közül hármat már felszereltek azokon az útszakaszokon, ahol a szuperokos készülékekkel kívánják lefülelni a gyorshajtókat vagy egyéb, a közúti közlekedés szabályainak fittyet hányó autósokat. Olvasóink jelzései és a Traffi Hunter adatai szerint Kozármisleny és Szigetvár mellett, valamint Mecseknádasdon már láthatók az új eszközök, bár beüzemelésükre még várni kell. A rendőrség egyelőre nem árulja el, hogy mikor élesítik a készülékeket.

hirdetés

Már három helyen szerelték fel a megyében azokat az okos traffipaxokat – hivatalos elnevezéssel komplex közlekedési ellenőrzési pontokat -, amelyek a jövőben a gyorshajtókat, s a KRESZ szabályait felrúgókat igyekeznek kiszűrni a forgalomból.

Mecseknádasdon, a 6-os főút Jókai u. 8. alatti szakaszán, az 57-es út Kozármisleny előtti részén, valamint a 6-os út Szigetvár felé vezető szakaszán már a helyükre szerelték az eszközöket. Baranya megyében további három készüléket helyeznek majd üzembe: a Forensis Autóklub által a közelmúltban napvilágra hozott információk alapján ezért Pécsen a Zsolnay V. út és a Schroll J. út kereszteződésében, a 66-os út sásdi belterületi részén (Szent Imre u. 13.), valamint a 67-es út Szigetvárra bevezető szakaszán lehet számítani további traffipaxok elhelyezésére.

traffipax kozármislenynél4
Ilyenek a mindent látó készülékek.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egyelőre nem szolgált információval arról, hogy ez utóbbi hármat mikor állítják fel és mikor kezdődhet meg az összes masina tesztüzeme. Mint ahogy arról sem, hogy mik a tapasztalatok az Országos Rendőr-főkapitányság által az ország több részén már tesztüzembe állított berendezések működésével kapcsolatban.

Az biztos, hogy a szupermasinák sok mindenre lesznek képesek: nemcsak a sebességtúllépést tudják detektálni, hanem automatikus rendszámfelismerésre és forgalomszámlálásra, lopott autók kiszűrésére is alkalmasak, de észlelik a torlódásokat, ami a közlekedésrendészet számára nyújthat nagy segítséget.

Azok az autósok, akik elkerülnék a csekkbefizetéseket, azok a már említett Traffi Hunter internetes oldalán követhetik nyomon egy folyamatosan bővülő térképen, hogy mely településeken s mely útszakaszokon telepítettek fix (vagy mozgó) traffipaxokat. A lista még közel sem teljes, de azt bárki kiegészítheti az okostelefonokra is optimalizált alkalmazás révén.