Hárommilliárd iskolákra, óvodákra, utcai lámpákra

Komoly fejlesztési terv megvalósításba vág bele Pécs a legújabb közgyűlési döntésével. Az önkormányzat a saját kezelésében lévő iskolákat és óvodákat modernizálja, ezzel egy időben pedig teljesen kiváltja a nagy fogyasztású közvilágítási lámpákat is.

hirdetés

– Pécs súlyos tízmilliókat költ havonta energiaszámlákra, a kiadásokat pedig csökkenteni szeretnénk. Ezért az utóbbi hónapokban végigvizsgáltuk a pécsi iskolákat, óvodákat, a városi fenntartásban lévő szociális intézményeket és a közvilágítást szolgáló rendszert. Azt szerettük volna kideríteni, hol lenne érdemes fejleszteni, hogy költségeink hosszú távon csökkenjenek – magyarázza Csizi Péter alpolgármester a városházán most záruló munka kapcsán.

Kiderült, hol lehet a legtöbbet fogni a rezsidíjakon: kilenc pécsi óvodában, két kisgyermekes szociális intézményben és három iskolában lehetne jelentős pénzeket megtakarítani. Emellett a közvilágítást szolgáló világítótestek, fényforrások részleges cseréje szintén havi milliókkal csökkentené a kiadásokat. A költségek harmadát fognák meg, ha fejlesztenének.

Uniós pénzek nélkül is felújítják az óvodákat. Ha így lenne, a spórolásból fedeznék a munkadíjat

– Az iskoláknál, óvodáknál uniós forrásokat céloztunk már meg korábban, de döntés még nincs. Ha viszont nyerünk, az EU az 1,5 milliárdos költségek 85 százalékát fizetné – mondja Csizi. Ha valami miatt nem sikerülne pénzt szerezni, a város így is belevágna a projektbe; a kivitelezést a megtakarításokból fedeznék tizenöt éven át.

A város ezzel egy időben a köztéri világítótestek negyven százalékát is modernizálná: a Balokányban és Pécs más területein már jól vizsgázott a kis fogyasztású, de hatékony LED-es rendszer. Kandeláberek százait cserélnék le, hogy ezzel tízmilliókat spórolhasson Pécs havonta.

Az alpolgármester elmondta: még a nyáron kiírják a közbeszerzést mindkét projektre.

A munkák során egyébként az emblematikus Leőwey Klára Gimnáziumot és a vasasi iskola épületét is felújítanák. A két intézményben együtt mintegy félmilliárdos fejlesztés valósulhatna így meg; később harmadával kevesebb lehet bennük így a fűtésköltség is.

A két épületben több évtizede nem folyt komolyabb korszerűsítési munka. A nyílászárók elöregedtek, kiengedik a hőt, az épület falait is szigetelni kellene, s a kazán is több évtizedes technológia szerint épült.

Az óvodák és szociális intézmények esetében is kicserélnék a nyílászárókat, szigetelnék az épületeket, felújítanák a hőközpontokat. Érdekesség, hogy a hasonló modernizáláson nemrég átesett Illyés Gyula iskolában nem csupán a téli fűtésszámla csökkent jelentősen, hanem a május végén, nyár elején rendszerint beköszönő forróságot sem érzik meg annyira, mint korábban.