3 millió jutalmat vett fel Kovács

Decsi szerint Kovács beleillik a jutalombotrányba keveredett volt városházi vezetők sorába

A félbaloldali polgármesterjelölt a napokban maga számolt be jutalomügyéről. Kovács Ágnes volt korábban a pécsi rendelőintézetek főigazgatója, erre az időszakra datálható a prémiumügy. A Fidesz városi alelnöke szerint bejelentésekor azonban nem fedte fel a teljes igazságot, mert “nem egyszer, hanem ötször vett fel jutalmat, összesen 3,1 millió forintot” – mondta Decsi István.

hirdetés

Decsi István pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, volt, hogy azért vehetett fel extra pénzt, mert nem adott béremelést a dolgozóknak, noha erre lehetősége lett volna.

– Mivel Kovács Ágnes maga hívta fel a figyelmet saját jutalomügyére, ezért képviselőként kikértem a pontos kimutatásokat ezekről. Kovács Ágnes nem a valóságot adta elő az újságírók előtt, ugyanis nem csak egyszer, hanem összesen ötször vett fel százezres jutalmakat, összesen 3,1 millió forintot – jelentette ki Decsi.

A részletekről szólva kitért rá: Kovács Ágnest 2007. október 1-én nevezte ki a város az EEI vezetőjének. Jól dolgozhatott, mert 11 nappal később már 385 000 forint jutalmat kapott „átlagon felüli teljesítményének” elismeréseként. “Apró szépséghiba, hogy az erről szóló engedélyt október 30-i dátummal írta alá Tasnádi Péter” – jegyezte meg Decsi.

decsi

Az alelnök szerint a nyilvántartások azt mutatják: pár héttel később, 2008 februárjában újabb 491 000 forint jutalmat vett fel, de hogy pontosan miért, arról semmiféle feljegyzést nem találtak.

Három hónappal később, 2008. május 19-én már 750 000 forint jutalmat kapott, noha csak 650 ezer forintra volt engedélye Tasnádi Pétertől. A különbözetet pedig másfél év múlva, 2009 júliusában fizette csak vissza.

Decsi azt mondja, azért vehette fel a pénzt – az írásos engedély tanúsága szerint –, mert az “Országos Egészségbiztosítási Pénztár által engedélyezett alapbéremelést nem hajtotta végre az intézménynél, vagyis a dolgozóknak nem fizetett magasabb bért, noha erre volt lehetősége” – jelentette ki Decsi István.

Decsi beszámolója szerint Kovácsnak 2008 decemberében is 750 000 forintos jutalom ütötte a markát, de hogy miért és mire, ennek szintén semmi nyoma nincs.

A következő évben, 2009-ben január és május között is nagyon dolgozhatott az alelnök szerint, mert a kimutatások azt jelzik: májusban újabb 745 000 forint jutalomban részesült 470 ezer forintos alapfizetésén felül, napokkal az időközi választás előtt. Ez utóbbit, mondta, Tóth Bertalan akkori alpolgármester engedélyezte a számára.

– Kovács Ágnes mindezek miatt „méltó” helyet foglalhat el a pécsi szocialisták jutalombotrányába keveredett tagjai között. Emlékezetes, a szocialista városvezetések idején 3,2 milliárd, azaz 3200 millió forint jutalmat osztottak szét a városházán – jelentette ki a politikus. Decsi ezt követően a Kovács Ágnest jelképező bábut belehelyezte a korábbi jutalombotrányba keveredett városházi vezetőkről mintázott figurák sorába.