Hasítanak a fiatal pécsi vízilabdázók

Az utóbbi hetekben több remek eredményt is elértek a PSN Zrt. utánpótlás-vízilabdacsapatai az országos döntőkben, a Gyermek III. korosztály a pécsi nyolcas finálét bronzérmes helyen zárta.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy rendhagyó időszakot él a vízilabda-utánpótlás idehaza. Idén ugyanis változott a bajnokságok hajrájának lebonyolítása. Az országos korosztályokban az alap- és középszakasz után országos nyolcas döntőt vívtak a csapatok, és a nem országos korosztályoknál is új rendszert vezettek be. Utóbbinál bár regionális szinten mennek a pontvadászatok (Budapest, Észak-Magyarország, Dél-Magyarország, Dunántúl), mostantól minden régió első két helyezettje szintén egy nyolcas döntőben dönt arról, melyik csapat a legjobb.

Ez a lebonyolítás pedig úgy látszik, bejött a pécsi csapatnak.

Az Országos Gyermek korosztály (U15) ugyanis a legjobb vidéki csapatként a nyolcas döntője hatodik helyén végzett, de a PSN Serdülő együttese (U17) még ezt is túlszárnyalva, negyedik lett. A legszebb eredményt azonban a Gyermek III-as korosztály érte el. Ők a Dunántúli Bajnokság megnyerése után a Pécsett megrendezett országos playoffban bronzérmet szereztek úgy, hogy csupán két fővárosi alakulat tudta megelőzni a pécsi srácokat.

– A vízilabdában eddig ez a fajta lebonyolítás nem volt divat, de a régiós igazgatókkal már régóta lobbizunk ezért – árulta el a PécsMa érdeklődésére Lukács Gergely, a PSN Zrt. vízilabda-szakosztályának szakmai igazgatója, aki e mellett a Dunántúli Területi Igazgató is. – Az országos korosztályokban is új rendszerként vizsgázott az Utánpótlás Bizottság által megálmodott szisztéma, de idéntől a regionális szinten zajló sorozatokat is így fejezzük be. Számunkra az utánpótlásban sosem a számszerű eredmény volt a legfontosabb, de hazudnék, ha azt mondanám, nem vagyunk nagyon boldogok ezeket a helyezéseket látva.

Az egyedüli apró hiányérzet az ifik szereplése kapcsán merülhet fel, nekik ugyanis nem sikerült a legjobb nyolc közé jutni.

– Persze jó lett volna, ha ott is megvan a nyolcas döntő, de a sorsdöntő, Debrecen elleni idegenbeli meccsünk nem volt egyszerű – mondta Lukács. – Egy szombati napon az OB I.-es felnőtt csapatunk a Kaposvár ellen este 9-kor még medencében volt, a keretben négy ifi játékosunkkal, akik onnan egyből indultak Debrecenbe. Hajnali háromkor értek oda, vasárnap délben pedig játszottak. Jó meccs lett így is, de végül az egyébként hasonló játékerőt képviselő Debrecen tudott nyerni. Azonban a lényeg nem ez, hanem éppen az, hogy az ifik közül többen is ott kopogtatnak az OB I. kapujában, sőt, már többen be is mutatkozhattak ott.

Lukács Gergely elárulta, hogy a következő szezonban is többükkel találkozhatunk majd a felnőttek között.

– Igazából ez is a célunk, hogy az OB I-re tudjuk nevelni a játékosokat – jelentette ki a szakember. – Fiatal korban nem az eredmény számít, hanem a napi munka, hogy abban mindent beletegyünk mi, edzők, és a játékosok is. Igyekszünk jó embereket faragni ezekből a srácokból. Akik a mellett, hogy tisztelettudóak, alázatosak, még vagányok is, és tudnak egymásért is küzdeni. Ez a jellemző egyébként is a vízilabdára. Amit ez a sportág meg tud adni egy fiatalnak, azt akarjuk átadni minden egyes fiatal játékosunknak. Ha ehhez hozzájön még a tehetség faktor és a szorgalom is, akkor születnek meg majd az újabb és újabb OB I.-es játékosok is. Ami egy nagyon jó visszajelzés számunkra az az, ha ránézünk a korosztályos válogatottakra. A 2002-eseknél Gelencsér Máté és Reisz Patrik, a 2003-asban Kókai Szilárd, a 2004-esben Gaszt Roland, a 2005-ösben Raffai Barna, a 2006-osban Krutki Marcell, Tóth András és Holl Gábor, a 2007-esben Imre Kolos a 2008/09-es tehetséggondozó korosztályban pedig rendre három-négy pécsi sráci van ott a válogatott keretben. Nyilván amikor egy játékos 20 éves kora körül elér egy olyan szintre, hogy mi már kicsik vagyunk neki, akkor fájó szívvel, de büszkén adjuk őt oda európai kupában induló élcsapatoknak. De a célunk éppen ez, hogy minél több ilyen vízilabdázót neveljünk
fel.

A legtöbb utánpótlás-korosztálynak most egy hosszabb nyári pihenő következik, amire nagy szükség is van. Hiszen a tavalyi karanténos időszak után már több mint egy éve mennek az edzések megszakítás nélkül.

– Az idei jó eredmények nagy hozadéka, hogy nem kell kvalifikációt játszania csapatainknak az élvonalban való indulásért, így sok időnk lesz a felkészülésre – árulta el Lukács Gergely. – Augusztus végén pedig ismét el tudunk menni három, de lehet, hogy négy csapattal is Olaszországba a HaBaWaBára. Ez egy sok-sok ország sok-sok csapatát felvonultató utánpótlástorna. Kiváló lehetőség lesz arra, hogy a gyerekek úgy fejlődjenek, hogy közben jól érezzék magukat, és egy kicsit megismerkedhessenek más vízilabda-kultúrákkal is. Arról nem is beszélve, hogy a toborzáshoz is kiváló és óriási motiváció a kicsiknek, hogy be akarnak kerülni az utazó keretbe.

Fotók: PSN Zrt.