Pécsen tanulnak a külhoni magyar tanárok

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Külhoni Magyarok Osztálya által támogatott drámapedagógiai képzésen vett részt Pécsen 25, határon túlról érkezett pedagógus. A szakembereket Őri László alpolgármester köszöntötte pénteken a városházán.

hirdetés

A pécsi önkormányzat által koordinált, 30 órás drámapedagógiai képzés célja, hogy a résztvevő tanárok olyan módszereket sajátítsanak el, amelyek révén hazatérve színesíthetik magyar nyelven folyó oktatásukat.

A program további célja a külhoni magyar pedagógus szövetségek és szakmai szervezetek által az anyaországban megrendezendő, a magyar nyelvű továbbképzési rendszer megerősítését szolgáló nyári akadémiák megszervezése.

erdélyi pedagógusok, őri lászló1

Őri László alpolgármester köszöntőjében kiemelte, hogy az anyaországban már komoly hagyományai vannak a drámapedagógiai képzésnek, de azt tapasztalja, hogy ez a módszer a határon túli területeken is egyre inkább teret hódít.

– Azért is örülök ennek a 30 órás képzésnek, mert így tudtuk segíteni és támogatni a magyar nyelvű oktatást, mert fontos, hogy olyan eszköztárral rendelkezzen egy pedagógus, amely még mélyebbé tudja tenni meglévő ismereteit. A mi részünkről annyit mondhatok, hogy ha igény jelentkezik, akkor továbbra is szívesen biztosítjuk a továbbiakban is ilyen jellegű továbbképzések megrendezését.

A kultúráért felelős városvezető hozzátette, hogy legalább ilyen fontosak azok a szakmai kapcsolatok a határon túli kollégákkal, amelyek egy-egy ilyen találkozó, képzés, összejövetel alkalmával egy közösségben létrejönnek, mert ha ezekkel jól sáfárkodunk, akkor ezek a kapcsolatok élők tudnak maradni, segítve ezzel egymás munkáját.

erdélyi pedagógusok, őri lászló2

– A kormányzati nemzetpolitikának az az egyik lényege, hogy élő és működő kapcsolatok legyenek különböző területen tevékenykedő szakemberek, fiatalok, idősebbek, pedagógusok, mérnökök, egyetemisták között határon innen és határon túl. Ebbe sorba illeszkedett ez a pécsi esemény is.

A négy óvodapedagógus, 5 tanító és 16 szaktanár Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból és Muraközből érkezett Pécsre, s számukra nem csupán szellemi táplálékot nyújtottak, hanem kulturális élményeket is. Így a tréningek után felfedezhették Pécs kulturális nevezetességeit, valamint baranyai tájakon is kirándulhattak, így felkereshették a máriagyűdi kegyhelyet, a siklósi várat és a villányi borpincéket is.