Újabb Zsolnay-váza tér haza Pécsre

Zsolnay-váza

hirdetés

126 év után érkezhet vissza Pécsre az a Zsolnay-váza, amelyet most párjával állítottak ki a budapesti Bálnában, hogy aztán egy hónap múlva a Zsolnay-negyedben találja meg végső helyét. A „Júlia-vázák” kalandos utat jártak be az elmúlt évszázadban.

– A miénk jobb, ha nálunk van, nem másnál – ezt mondta a miniszterelnök két hónapja a Seuso-kincsek hazahozataláról és ezekkel a szavakkal érzékeltette hétfőn, a budapesti Bálnában a pesti főpolgármester, Tarlós István kollégája, Páva Zsolt teljesítményét, amellyel sikerült visszahozni „szülővárosába” a Zsolnay-gyárban készült alkotásokat.

Zsolnay-váza1

Mindkét műkincs az 1880-as évék végén készült. Az óriásvázákat nagyalakú pávák és stilizált virágerdőben bujkáló madarak díszítik arany kontúrozással. Csak két ilyen váza készült, formájuk megegyezik, a dekoráció azonban bár harmonizál, mégis eltérő. Az egyik darab még 2013-ban, a Gyugyi-gyűjtemény részeként került Pécsre, de már akkor tudni vélték a szakértők, hogy létezhet egy párja, amely kialakításában hasonlatos, ám dekorációjában eltér attól.

A kilencvenéves, Amerikában élő Mary Weber volt ennek a másik vázának a tulajdonosa és az ő kívánsága is az volt, hogy visszatérjen Pécsre a műkincs. Gyugyi László segítségével ez mostanra sikerült. Az első állomás azonban Budapest a hazafelé tartó úton.

Tarlós István; Páva Zsolt

– Az a gyümölcsöző kapcsolat folytatódik most a két város között, amely 2010-ben, Pécs kulturális fővárosi évében indult. Budapesten keresztül, a főváros segítségével már akkor nagyon sok vendég érkezett Pécsre. Most az idelátogatóknak először nyílik alkalma itt a Bálnában megtekinteni ezt a két Zsolnay-vázát, így megismerve Pécset. Talán még többen látogatnak majd el végső helyükre, a Zsolnay Kulturális Negyedbe – mondta Páva Zsolt a fővárosi bemutatón.

– Kimagasló teljesítmény Páva Zsolttól, hogy visszatérhetett a Zsolnay-váza párja – mondta Tarlós István kiemelve, hogy a Zsolnay nemzeti értékünk, amellyel nem csak Pécsnek van dolga. – Ezért is támogattam kezdettől fogva személyesen is azt, hogy a manufaktúra e két kimagasló darabját itt, nemzetünk fővárosában mutassuk meg a nagyközönségnek. E célnak a Bálna területén található Új Budapest Galéria kiválóan megfelel – mondta a főpolgármester.

Egy hónapig tehát a budapesti Bálnában láthatóak a vázák, majd ezután kerülnek végső helyükre, Pécsre, ahol annak idején elkészültek.