Hétszázmillió kellene a rozzant felüljáróra

Egyelőre csak a tervek készültek el a Siklósi úti, négysávos felüljáró felújítására, mert a Magyar Közútnak még nincs pénze a nem működő vízelvezetés kijavítására és a teljes felújításra. Addig is apróbb javítások jönnek, amelyek miatt szintén lesznek forgalomkorlátozások.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, nagy a baj a Siklósi úti felüljárónál: a belváros és Kertváros között naponta tízezrek által használt létesítményen egy ideje gyakorlatilag nem működik a szivárgórendszer. Ez azt jelenti, hogy a víz egy része – ahelyett, hogy lefolyna a víznyelőkön és a csőrendszeren keresztül – aszfaltréteg alatt összegyűlve folyamatos úthibákat okoz.

Három-négy hónapig tart majd a nagy munka...
Három-négy hónapig tart majd a nagy munka…

Aki rendszeresen közlekedik a hídon, a saját bőrén tapasztalhatta, mi ennek a következménye: a tél során többször, de márciusban is hetekig volt lezárva egy-egy sáv bizonyos része. Ez komoly dugókat és több perces átkeléseket okozott.

Pécsi Norbert Sándor, az utat kezelő Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője azt mondta lapunknak: a nagyobb felújításig csak a kisebb javításokra futja a cégnek. Így tettek legutóbb is, amikor egy-egy darab meglazult részt szedtek fel, majd aszfaltoztak újra.

A vizesedés egyébként nem rendkívüli hiba. Pécsi Norbert azt mondta, egy ilyen forgalmú hídon 20 évente kell nagyjavítást végezni, ami magában foglalja a szigetelést és burkolat, a vízelvezetési rendszer is és a híd egyéb szerkezeti elemeinek teljes felújítását.

Mivel éppen húsz éve volt ilyen nagygenerál, ezért kellene mielőbb előteremtenie a cégnek mintegy 700 millió forintot. Az összeg azonban még nincs a láthatáron, a Magyar Közút csak a terveket tudta elkészíteni eddig, később a fejlesztési minisztériumnak kell biztosítania az összeget. Mivel ez a tétel az idei költségvetésben nem szerepel, valószínűleg csak jövőre lesz meg a munka.

Ha nekiállnak, legalább 3-4 hónapra lezárják a felüljáró jó részét. Csak egy-egy sávon engedik majd a járműveket és időlegesen még a nyugati felhajtót sem lehet használni.