Híresek lehetnek a pécsi orvosok

Pécsi orvosi kutatásokra, gyógymódokra, felfedezésekre figyelhet fel az eddigieknél sokkal gyorsabban és könnyebben a nemzetközi szakma. Ezzel együtt a pécsi orvoslás is nagyot léphet előre, mert első kézből értesülnek a helyi orvosok a működő gyógymódokról. Ez annak köszönhető, hogy a klinika most csatlakozott az orvostudomány legmagasabb szintű minőségbiztosítási szervezetéhez.

hirdetés

Európában is több ezer, a világban pedig több százezer szakmai folyóirat jelenik meg időszakosan, s évi több ezer nagyobb konferencia is van. Éppen ezért sokszor elsikkadnak vagy késve jutnak el a komolyabb felfedezések és kutatások híre az érintettekhez. Ezért alapították azt a szervezetet, amelyhez csütörtökön csatlakozott Pécs.

Decsi szerint nagyot ugrik a pécsi orvosszakma előre
Decsi szerint nagyot ugrik a pécsi orvosszakma előre

A Cochrane Kollaboráció, amelynek mostantól a visegrádi országok közül elsőként a pécsi klinikai központ is tagja, a bizonyítékokon alapuló orvoslást segíti elő.

Mint azt a Klinikai Központ főigazgatója, Decsi Tamás lapunknak elmondta, belépésünkkel gyorsabban juthatnak el Pécsre másutt bizonyítottan hatásos és ellenőrzött új orvoslási módszerek és a pécsi kutatók előtt is hatalmas lehetőségek nyílnak meg.

Páva Zsolt polgármester szerint Pécs és Magyarország számára is nagy dolog, hogy a központnak itt lesz tagszervezete egyedül a régióban Ausztrián és Szlovénián kívül. Ez, mondta, azt vonja magával, hogy jobbak lesznek az egészségügy feltételei Pécsen, fejlődik az orvoslás, s a mai 2200 külföldi hallgatói létszám jelentősen emelkedhet a következő években. A pécsi egyetem presztízse szempontjából ugyanis komoly eredmény a csatlakozás, mondta.