Hogyan gazdagodjunk meg blogolással?

Sokan úgy tekintenek a blogolásra mint egy ingyenes pénzkereseti lehetőségre, holott ha nincsen egy eredeti, kivételesen jó oldalunk, ami sok ezer embert leköt, illetve jó érzékünk az üzlethez, aligha lehet vele bármit is elérni az időpocsékoláson kívül. Ennek ellenére mégis blogokkal van elárasztva a világháló.

Érdekes világ a bloggereké – pusztán megosztják saját gondolataikat, tapasztalataikat, élményeiket, kiélik kreativitásukat – nyilvánossá tesznek egy kis darabot önmagukból. Ha mindezt ügyesen teszik, akár még anyagilag is profitálhatnak belőle.

A passzív pénzkereseti lehetőség mindenkit csábít, ám tudni kell, hogy a 2000-es évek elejétől induló bloghullám már töménytelen felhasználót elért, köszönhetően az egyszerű blogszoftvereknek.

Hogyan működik?

A legismertebb hirdetőprogram a Google AdSense, ami számos hirdetővel áll kapcsolatban. A program a blogger oldalán kér felületet, majd elkezdi számolni a kattintásokat. A hirdető ezek száma után fizet. A számok változnak, de körülbelül ezer fő után jár olyan 500-1000 forint körüli összeg. Tehát igencsak fel kell pörgetni magát annak, aki komolyabb összeget szeretne összehozni.

Egyes webshopoknál százalék jár a bloggernek abban az esetben, ha az ő oldaláról érkezve vásárolnak az adott helyen. Ha pedig egy óriási nézettségű, felkapott, országosan ismert blogról van szó, nem ritka, hogy a nagyobb cégek még támogatják is anyagilag a bloggert.

A blog tehát jól hangzik, szórakozásnak, önkifejezésnek, a szabadidő eltöltésének szuper módja lehet, de komolyabb összeget csak nagyon-nagyon kevesen remélhetnek belőle.

blog pénz
Nagyon csábító ez a pénzkereseti lehetőség, de csak keveseknek jön össze bármi is

A pécsi Pásztor-Gyaraki Nikolett már 2012 óta írja blogját, a Nik’s Box blogot. Divat, öltözködés, stílus – minden csajos téma. Sikeresen fut – rengeteg a követő. Őt kérdeztük a sikeres blog kulcsáról, és főleg arról, miként lehet pénzt keresni ezzel.

– Elindítok egy blogot. Hogy tudok belőle pénzt csinálni?

– Sokféle módon lehet ebből pénzt keresni. Lehet egy kvázi reklámfelületet csinálni az oldalon hirdetésekkel, úgynevezett „affiliate” linkekkel, amelyek az olvasókat webshopokba irányítják. A közösségi felületeken is fontos szerepük van – ilyen leginkább az Instagram. Ezek generálhatják a nagy követőszámot, ami tovább görgetheti a bizniszt, hozhatják a szponzorokat. Ennek nagy veszélye azonban, hogy elvész a tartalom, az autentikusság.

Egy ötletes, eredeti bloghoz lehet különféle szolgáltatásokat is kapcsolni. Az én blogom is ide tartozik – miután egyre többen nézték, több stylist munkával is megkerestek. Ha valaki igazán otthon van egy témában, akár elhívhatják előadást tartani. Itt viszont nem a követők száma, inkább a színvonal, a teljesítmény számít.

Ha valaki olyan bloggal rendelkezik, amihez kapcsolódóan termékekkel is elő tud állni – mint egy kézműves oldal –, akár webshopot is nyithat. Ez persze már kemény marketing, és komplexebb munka, de nagyon sok embert el lehet vele érni.

És lehet ezeket a módszereket vegyíteni is.

– Meg lehet élni a blogolásból?

– Amerikában sokan élnek pusztán a blogolásból, és sokan jól tudnak vele keresni (akár hat számjegyű összeg dollárban havonta), de Magyarországon igen kevesen vannak, akik képesek csak ebből fenntartani magukat.

A főállású blogolás egy elég szabadúszó létforma, a bevételek abszolút nem kiszámíthatóak. Annyira sokrétű, annyi minden befolyásolja egy blog sikeres, profitot hozó működését, hogy órákat lehetne róla beszélni. Én úgy gondolom, ez a megélhetési forma kreatív, izgalmas, ez lehet a jövő.