Hogyan vezekeljünk a béna vezetésért?

Jól fog jönni az új KRESZ-teszt?

Akinek már felgyűltek a fekete pontok a jogosítványában, az örülhet, ugyanis nem sokan tudják, hogy a beszerzett büntetőpontokat ki lehet javítani. A jogsihoz kapcsolódó fekete pontok száma csökkenthető lesz, ha utánképzésen veszünk részt.

hirdetés

Az utólagos képzési folyamat során azok, akiknek 13 vagy annál kevesebb pontja van 9 ponttal csökkenthetik a bűnlajstromukat, akik pedig 14 és 17 pont között állnak, 6 ponttal enyhíthetnek a helyzetükön. Ha valaki eléri vagy meghaladja a 18 pontot, attól fél évre elveszik a jogosítványt, és csak akkor kaphatja vissza azt, ha az említett utánképzést elvégzi. De hogyan is működik ez az a képzés?

Ha részegen száguldunk, jön a fekete pont
Ha részegen száguldunk, jön a fekete pont

A pontcsökkentésre évente csak egy lehetőségünk van, azaz csupán egyszer mehetünk el utánképzésre. Azt azonban tudni fogjuk, hogy ha közelít az idő, hiszen külön tájékoztatás kapunk a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától arról, ha elértük a 12 pontot. Ilyenkor érdemes elgondolkodni.

Ha 3 éven belül nem érjük el a bűvös 18 pontot, akkor hibáink elévülnek, ha viszont a 13. pont után gyorsan beszerzünk még párat, akkor nem lesz más lehetőségünk, csak a javítás.

A magatartásbeli problémákat is kezelik az utánképzésen
A magatartásbeli problémákat is kezelik az utánképzésen

Aki szeretne vezekelni közúton elkövetett hibáiért, annak önként kell az ehhez szükséges okmányokat benyújtani a közlekedési hatóságnál, de persze végső esetben kötelezhetik is erre.

Wölfling Attila, a Baranya Megyei Kormányhivatal Útügyi Osztályának járművezetési és vizsgáztatási koordinátora elmondta, hogy ezután első lépésként a közlekedési hatóság úgynevezett feltáró foglalkozásokat tart, ezek után határozzák csak meg azt az egyénre szabott utánképzési programot, melyeket külön képzőszervek végeznek.

A foglalkozásokon a elméleti és gyakorlati tesztet végeztetnek el a résztvevőkkel, ezután pedig egy speciális pszichológiai vizsgálatra is sor kerül, amely során kiderítik, hogy a vétkes, mit vétett az úton és miért.

A berögzült problémákat kezelik
A berögzült problémákat kezelik

Miután kiderült, hogy pontosan mi a hibapontok oka, akkor jöhet az utánképzés, melynek több modulja is van. Ilyen lehet például a vezetés hiányosságainak megszüntetése, a magatartásformálás, a szabályok betartásával, vagy az ittas vezetéssel kapcsolatos foglalkozás. Ezeket pszichológusok vezetik, azoknak a sofőröknek pedig, akiknél súlyos elméleti vagy gyakorlati hiányosságok merülnek fel, a KRESZ- és a forgalmi vizsgát is meg kell ismételniük.

Azt azonban érdemes tudni, hogy mindez nincs ingyen, sőt. A programok számától és témájuktól függően változik az ár: alsó hangon 40 ezer forintba kerül, de akár 143 ezret is ott hagyhatunk.

Wölfling elmondta, hogy a fekete pontok csökkentésének ilyen lehetőségét nagyon hasznosnak véli, főleg mivel a KRESZ- és a jogszabályok szigorítása után az utóbbi két évben folyamatosan nő az utánképzésre jelentkezők száma.

Havonta nagyságrendileg 25-30 résztvevővel számolnak, ami a tavalyi számnak a duplája. De van eredménye a képzésnek, hiszen megoldják az olyan évek-évtizedek során berögzült vezetési hibákat, melyekbe a „megszokásból” autózók hajlamosak belefutni.