Hoppá! Parlamentbe kerülhet a pécsi zöldpárti politikus

Nyilvánosságra hozta a hét végén az LMP a 2018-as választási listáját, ezen előkelő helyen szerepel egy pécsi politikus, Keresztes László Lóránt. Ha pártja csak egy kicsivel jobban szerepel, mint 2014-ben, be is jut az országgyűlésbe.

hirdetés

A hét végén nyilvánosságra hozta az LMP a jövő évi választási listáját, amelynek 5. helyén Keresztes László Lóránt pécsi önkormányzati képviselő szerepel. Azt azonban tudni kell, hogy ez a lista még kiegészül a párt szövetségesének, az Új kezdetnek a jelöltjeivel, a megállapodás értelmében ők a 3., a 10. és a 12. helyre jogosultak, a pécsi jelölt így a 6. helyre csúszik majd a végleges listán. A 6. hely egyébként a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a 2014-es eredményénél csak egy kicsivel jobban szerepel az LMP, Keresztes László Lóránt bekerül a parlamentbe.

Keresztes László Lóránt (jobbra) a pécsi közgyűlésben

Az LMP ugyanakkor azt is bejelentette, a listán szereplők mindegyike indul egyéni választókerületben is, ez igaz Keresztes László Lórántra is.

– Nem akarok belőle titkot csinálni, hogy el fogok indulni egyéni körzetben is – nyilatkozta lapunk megkeresésére a pécsi politikus, aki azonban hozzátette, a részleteket december 13-án jelentik be Pécsett. Ekkor mutatják be ugyanis az LMP mind a négy baranyai választókerületi jelöltjét, a részleteket, azaz hogy melyik körzetben ki indul majd, ekkor hozzák nyilvánosságra. A pártnak egyébként mind a 106 választókerületben saját jelöltje lesz.

Ha Keresztes László Lóránt bekerül a parlamentbe, a pécsi önkormányzati mandátumáról le kell mondania, hiszen a jogszabályok szerint mindkét helyen nem lehet képviselő. A politikus lapunknak azt hangsúlyozta, jövő áprilisban lesz a választás, ez a kérdés akkor fog napirendre kerülni.

Egyszer már majdnem sikerült
A 2014-es választáson Keresztes László Lóránt ugyancsak a 6. helyen állt az LMP országos listáján, a zöldpárt végül a voksok 5,36 százalékát szerezte meg, ami 5 mandátumot jelentett, azaz a pécsi politikus épphogy lemaradt a bejutásról. Egyéniben a 2. választókörzetben indult Keresztes László Lóránt, ahol 7,6 százalékot szerzett, a körzetben a mandátumot Hoppál Péter (Fidesz-KDNP) nyerte el a voksok 36,27 százalékával.