Horváth Zsolt marad a filharmonikusok élén

Több mint harminc napirendi pontot tárgyalt csütörtökön a pécsi képviselő-testület. Az ülésen a városatyák egyebek mellett döntöttek arról, hogy ötmillió forintos támogatást nyújtanak a kárpátaljai magyarok megsegítésére, valamint arról is, hogy további öt évig ismét Horváth Zsolt irányíthatja a Pannon Filharmonikusok zenekart.

hirdetés

A közgyűlés elején döntés született arról, hogy a nemrég elhunyt dr. Ujvári Jenő emlékére díszsírhelyet biztosítanak a pécsi központi temetőben. Egy szintén neves egykori pécsi személyiség, Eck Imre neve két ügyben is szóba került: egyrészt a Kodály Központot a Zsolnay-negyeddel összekötő balokányligeti sétányt nevezik el a pécsi balett alapítójáról, másrészt a feleségével egyetemben emléktáblát állítanak emlékükre a Mária utcában.

Továbbra is Horváth Zsolt igazgathatja öt éven keresztül a Pannon Filharmonikusok zenekart. Ugyan lejárt vezetői mandátuma, de természetesen ismét pályázott az igazgatói posztra, amit a testület egyhangúlag támogatott.

A képviselők új városi szervezet létrehozásáról is döntöttek, amely Pécs már meglévő testvérvárosi kapcsolatainak szorosabbra fűzésében igyekszik eredményeket elérni. Keresztes Lóránt LMP-s politikus felvetette, hogy jó lenne tudni, milyen gazdasági lehetőségeket lehetne kiaknázni eme kapcsolatokból. Páva Zsolt polgármester igyekszik az együttműködések gazdasági szálát erősíteni, ugyanakkor ez nem könnyű feladat.

– A testvérvárosok inkább a kulturális együttműködést szorgalmazzák, a gazdasági szereplők nem igazán erőltetik a közreműködést, a siker sajnos nincs kőbe vésve – mondta a városvezető.

Szintén teljes konszenzus született arról, hogy a város ötmillió forintos támogatásban részesíti a Kárpátalján élő, hátrányos helyzetű magyar lakosságot. Őri László alpolgármester hangsúlyozta, hogy a pénzből magyar gyerekek gyógykezelését, valamint taníttatását finanszírozzák.