Horvátok, németek, csehek is itt kezeltetik a fájó fogukat

Mára az idegenforgalom, a turizmus túllépett klasszikus fogalmán, és nemcsak a helyi nevezetességek, üdülőhelyek látogatását jelenti, hanem egyéb szolgáltatások igénybevételét is. Legyen szó bevásárlásról vagy éppen egészségügyről.

Magyarország előkelő helyet vívott ki magának a fogászati turizmus nemzetközi vonalában. A fővárosban számos rendelő szakosodott külföldi, nyugat-európai betegek ellátására. A határhoz közeli régióban, Baranyában is tapasztalható jelenség, hogy déli szomszédaink, a szerbek és a horvátok előszeretettel keresik fel a magyar orvosokat, jobb szolgáltatások reményében.

Sok országból érkeznek a páciensek

A Siklóson praktizáló dr. Gaál Andreának testközelből van rálátása a dél-baranyai helyzetre.

– Régen sokkal pezsgőbb volt a külföldiek jelenléte – mondja a fogorvos. Szerinte mióta Harkány pozíciója visszaesett a gyógyfürdők idegenforgalma és látogatottsága terén, a határon túliak száma is megcsappant. Régebben a horvátok, szerbek megfordulása volt dominánsabb, most a távolabbról érkező német és cseh turisták vannak jelen leginkább a városban. Ennek megfelelően a doktornő praxisának forgalma is átalakult.

Elmondta, körülbelül 10-15 éve volt a csúcson a fogászati turizmus Harkányban és Siklóson, elsősorban a háború miatt. Rengetegen jártak át a helyi ellátás hiányában, illetve a minőség romlása miatt. Nem csak horvátok, a kitelepített svábság is masszívan jelen volt a betegei körében.

Dr. Vajta László pécsi fogorvos szerint ugyanakkor a megyeszékhelyen annyira már nem érzékelhető a külföldi vendégek jelenléte, mint a megye déli részén. Tapasztalatait pár tucatnyi külföldi kliensre alapozza. Ők rendszeresen visszajárnak, és hálásak, panasz nem lehet rájuk. Elmondásuk szerint az olcsóbb szolgáltatás miatt keresik fel rendelőjét.

 

fogorvos
A kezelés, az árak sem fájnak annyira Baranyában

Észlelhető különbség volt és van is a kliensek között: míg a németekre jellemző a híres pontosság, precizitás, addig a horvátok szétszórtak és kiszámíthatatlanok.

Mára inkább csak a speciális, helyben nehezebben elérhető szolgáltatások, implantációk miatt jönnek Magyarországra a külföldi betegek. És persze az árak miatt. Aki kényelmes és tehetős, megfizeti a helyi ellátást, akinek viszont nem telik annyira, inkább átjön Harkányba, Siklósra.