Ön tudta, hogy van BAMKHNTVFÉBMEFO Pécsen?

Nem tudunk mit tenni

Soha, senki, semmilyen iskolai képzés során nem készítheti fel eléggé az embereket a hivatali ügyintézés rejtelmeire. Sorban állunk, hosszú percek telnek el, kiderül, hogy rég rossz sorban állunk, új sorszámot húzunk, tépjük a hajunkat, ilyesmi. Mindenki tisztában van ezekkel a szokásos problémákkal. Most azonban valami másról is szó lesz.

Egy földi halandónak nagyjából fél évnyi megfeszített memóriakártyázás és kőkemény agytorna szükséges ma már ahhoz, hogy megjegyezze azoknak a hivataloknak a nevét, ahova feltehetően épp egy hasonlóan méteres névvel megvert irodából küldik át.

Ha ugyanis egy ügyintéző azt mondja nekünk a Baranya Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervénél, hogy – valamilyen megmagyarázhatatlan módon – át kell mennünk a Pécs Járási Hivatal Humán Főosztályának Egészség- és Szociálpolitikai Osztályához, hogy le tudjuk zárni nem kívánt kalandunkat, egy kicsit biztosan összezavarodunk. Előkerül a toll és a jegyzetfecni, vagy az okostelefon, mert ezeket a neveket ember nem képes megjegyezni.

Nem tudunk mit tenni
Nem tudunk mit tenni

A legszebb ezekben a hivatalnevekben az, hogy nemcsak kimondani és megjegyezni nehéz őket, hanem leírni is. Belegondolni is elég szörnyű, hogy egy kisnyugdíjas hogyan tudja feldolgozni azt, ha elküldik a Baranya Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának Nyugdíj-megállapítási és Adategyeztetési Osztályára. Arra a helyre, amelynek neve egy tisztességes szövegszerkesztő programban legépelve másfél sort tesz ki.

Persze, ezek a nevek legalább magukat magyarázzák. Mert hát, mégis mit csinálnának a Baranya Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának Felnőtt- és fiatalkorú bűnelkövetők pártfogói felügyeleténél, mint a felnőtt és fiatalkorú bűnelkövetők pártfogása? Ez azonban még nem feledteti azt a problémát, hogy mire valaki kimondja a felügyelet teljes nevét, addig elfelejti, hogy mit is akart ott intézni.

Kiborítóak ezek a nevek!
Kiborítóak ezek a nevek!

A hosszú hivatalnevek problémája súlyos kérdéseket vet fel. Például azt, hogy vajon hogy néz ki egy olyan valakinek a névjegykártyája, aki a Baranya Megyei Kormányhivatal Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztályának Beszerzési, Beruházási és Üzemeltetési Osztályán dolgozik?

De hasonló érdekes kérdés az is, hogy miként rövidítjük a Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának Élelmiszerlánc-biztonsági, Minőség-ellenőrzési és Felügyeleti Osztályát. Mert hát tény, hogy illene ezt a rekordhosszúságú – 165 betűből álló – nevet rövidíteni. De vajon az a rövidítés, hogy BAMKHNTVFÉBMEFO rövidítésnek számít-e egyáltalán? Az biztos, hogy rövidebb, mint a teljes név, de azért mindennek van határa.

Unokáink sem fogják tudni megjegyezni őket
Unokáink sem fogják tudni megjegyezni őket

Ha viszont valakit komolyabban érdekel az, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának Élelmiszerlánc-biztonsági, Minőség-ellenőrzési és Felügyeleti Osztályának neve milliméterre pontosan milyen hosszú, annak azt tanácsoljuk, hogy keresse fel a Baranya Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Osztályát, ott valaki biztosan segít majd.