Hulladékudvar: 8 éve eldöntötték, most épül

Bár 2005-ben döntötték el, és vált véglegessé a pécsi helyszín, a postavölgyiek számára csak az elmúlt napokban vált világossá, hogy a Siklósi úttól keletre eső, eddig bokrokkal, fákkal benőtt területen egy hulladéklerakó, pontosabban egy hulladékudvar épül. Nem kérnek belőle.

hirdetés

A helyiek és sok önkormányzati képviselő számára is csak a napokban lett világos, hogy az elhagyatott területen egy uniós normáknak megfelelő, szelektív hulladékudvar épül. A sok milliárdos beruházásról azonban már 2005-ben döntött az akkori városvezetés, illetve a projektet levezénylő Mecsek-Dráva Társulás. Sok környéken élő, illetve városi politikusok most azt sérelmezik, hogy szerintük minderről semmiféle tájékoztatás nem volt korábban.

A postavölgyiek akkor eszméltek fel, amikor az elmúlt hetekben munkagépek lepték el az addigi senkiföldjét, és területrendezési munkákba fogtak, illetve már egy betonalapot is építettek.

Hétfőn, a beruházás helyszínén több környékbeli és önkormányzati képviselő is megjelent. Weiling Péter részönkormányzati képviselő szerint nem a 12 milliárdos programmal van bajuk, csak azzal, hogy nem tudják, mi is épül a környékükön, és az mivel jár majd. Ugyanezt nehezményezte Prokop Gábor részönkormányzati képviselő is, aki azt mondta, semmiképpen sem támogatta volna a lakosság a beruházást, ha arról időben értesül.

Ott volt a helyszínen Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi képviselője is. Ő azt mondta, az LMP azt fogja kérni a beruházást végző Mecsek-Dráva Társulástól, hogy állítsák le az építést.

A tájékoztatón megjelent Moór Eszter, a városrész fideszes önkormányzati képviselője is, aki elmondta: őt úgy tájékoztatták, hogy ma már nem sokat lehet tenni, mert még az előző önkormányzati ciklusban eldöntötték az ügyet, az uniós pénz pedig meg is érkezett. Ezzel együtt azt ígérte, maga is utánanéz az engedélyeknek, hogy minden előírás szerint történt-e korábban.

Úgy tudjuk, hogy még Toller László idején, 2005 körül jelölte ki a város a postavölgyi területet a hulladékudvar céljára. A mintegy három focipálya nagyságú telek beépítésére a pécsváradi jegyző adott engedélyt.

Eszerint a területen a lakosság által szelektíven gyűjtött és beszállított hulladékok átvétele, ezek szelektív tárolása, s további kezelése valósulhat meg. A tervek szerint mind a feldolgozható, mind a lerakásra szánt szemetet továbbszállítják majd a hulladékudvarból, ott csak ideiglenesen tárolják ezeket.

Egry Dóra, a Mecsek-Dráva Program koordinálását végző társaság fejlesztési igazgatója szerint, ha leállítanák az építést, az komoly pénzügyi szankciókkal járna az Európai Unió részéről.

 • Nem szeretnék konténereket

  Nem szeretnék az ablakomból konténereket látni, a zöld környezet helyett. Nem, akarom, ha valakik kocsival mégis kihordanák a szelektíven gyűjtött hulladékot, hogy szennyezzék a levegőt. Gyalogosan nem sokan fogják felkeresni, ha megszüntetik az UFÓ-kat akkor a kukákban fog landolni minden hulladék! Mert ez lesz kényelmesebb megoldás az embereknek!
  Mi a biztosíték arra, hogy a veszélyes hulladékok mindig megfelelően lesznek kezelve és nem károsítják a környezetet? Hogyan akarják megoldni a közlekedést, hogy a hulladékátvevő megközelítése ne legyen balesetveszélyes? Elhangzott, hogy a panelok közé csak nem lehet beépíteni, akkor most hol van, ez a hely ha nem a panelok közvetlen környezetébe? Árpád város és a Siklósi út is nagyon közel van!
  Példa: Ha, kifolyik az akkumulátor sav és szennyezi a talajt, az a Postavölgyieket és Nagyárpádiakat fogja jobban sújtani, de azért a panelosok egészségére se lesz jó hatással. Itt nem az a kérdés, hogy szükség van vagy nincs a létesítményre, hanem az, hogy miért ide tervezték és kezdték el építeni? Miért nem tájékoztatták erről a lakosságot? Mit titkolnak még mindig? Véletlenül az is elhangzott, hogy nincsenek tervek, később pedig az hogy vannak, de titkosak, utána pedig megkérik és megkérdezik, hogy mit tárhatnak az eddigi tervekből a lakosság elé? ! Egy hulladék átvevő tervét miért kell titkosítani? Miért nem lehet bármikor bárkinek megnézni, betekintést nyerni bele? Mielőtt bárki le idiótázna és hasonló szép jelzőkkel illetne, tájékoztatom, hogy pontosan tudom miről van szó, mi a különbség a szemét és az alternatív, vagy szelektív hulladék között. Foglakozásokat is tartottam már ilyen témával kapcsolatba is. Előnyben részesítem az alternatív megoldásokat, a fenntarthatóságot és a tudatosságot szem előtt tartva. De, itt ebben a környezetben elutasítom és nem szeretném hogy megépüljön. Persze az EU felé ezt valahogyan tálalni kell, és bizony pénzügyi vonzata is van, de nem ez a legnagyobb gond, hanem hogy akiknek a zsebükbe pattanna ebből nem kevés, hogyan jutnak a “megérdemelt” pénzükhöz minél előbb, hiszen sürget az idő és itt nem csak a projekt befejezésének határidejére gondolok! Nem sokára ciklusváltás!

 • egy közeli lakó

  Én a közelben lakom ,ennek ellenére az a véleményem a megfelelő tájékoztatás után lehet véleményt írni,vagy felháborodni,sok mindent nem olvastam róla eddig, lehet elkerülte figyelmem ,én is mostanában figyeltem fel az építkezésre ,lehet meg felel minden európai normának és pont ezért szükség is van rá,de annak ellenére,hogy elhagyatott területnek titulálják és jó lehet elhanyagolt is nem vagyok biztos benne ,hogy két lakó terület közé kéne beékelni,manapság márt a bevásárló központokat is ha lehet kiviszik ,nem ipari létesítményeket,

 • Bazsi

  Idiótáknak! A lakótelepeken a szelektív hulladékgyűjtő konténerek azok micsodák? Azok sem szeméttelepek, hanem lerakó, ahonnan “elszállítják a bevitt dolgokat”, még is én inkább szemétdombnak nevezném ami körülötte van. Persze mindenkinek más, otthon is ilyen?

 • Idiótáknak!

  Ez nem szeméttelep lesz, hanem átvevőhely, ahonnan elszállítják a bevitt dolgokat. Istenem milyen korlátoltak egyesek.

 • Bazsi

  Banánpöszmedéknek, és a többi agyasnak! Ha ennyire támogatod a szemétdombod, kívánom, hogy épüljön meg a te balkonod alatt. Na kell vagy sem?

 • Banánpöszmedék

  Igaz, a lakosságot kellett volna tájékoztatni arról, hogy 100 új munkahely is létesül!!! Na, kell vagy sem a lerakó?

 • Az elore lato

  Postavolgyben ugyanolyan hulladekudvar epul, mint ami az Eperfas uton mukodik 1999 ota!!! Az emberi kulturanak nemcsak a szinhaz, a konyv,, a mozi a resze, hanem az altala! megtermelt hulladek megfelelo modon torteno elhelyezese is. A leendo hulladekudvar ebben fog segiteni kozel 60 ezer embernek. Meg lehet tekinteni az Eperfas uti hulladekudvart. Tiszta, rendezett es jol mukodik. Szukseg van ra!!!

 • Sanyi bácsi

  Lacikám , (nyugodjál békében)

  Látod, már megint téged okolnak.

 • matador

  Szerintem egy lakatos műhely tevékenysége nagyobb szennyezés a lakókörnyezetre mint ez a lerakó .
  Beviszed a gumit , tévét stb… és onnan elszállítják a megfelelő helyre és nem az árokparton találjuk meg ezeket , valamint nem lomtalanításkor préselik össze a sza.os pelenkával , tejfölös dobozzal együtt .
  Szerintem a sietség oka , hogy 2013 a kivitelezés határideje .

 • Névtelen

  Felháborító, hogy a lakosságot elfelejtették tájékoztatni a kívánt beruházásról ! Felhívom mindenki figyelmét, hogy lakókörnyezetben szeretnék ezt a létesítményt létrehozni. Szomszédságában lenne a Baumax áruház,Árpád városi lakópark,TESCO,Postavölgy,Vízmű telephely valamint érintené kertváros egy részét is.Én úgy gondolom, hogy mindegy,hogy kiemelt szót az ellen,hogy a lerakó ne épüljön meg nem szabadna politikai ügyet csinálni belőle! Ami fontos az összefogás és remélem minél többen jönnek el a demonstrálásra,. nem mindegy hogy milyen környezetbe élünk és nem mindegy hogy gyermekeink, unokáink milyen környezetben fognak felnőni.Szelektív hulladékgyűjtés? Semmi gond de nem több száz lakás közvetlen szomszédságában!!!!Azt pedig,hogy az előző önkormányzati ciklusra kennek mindent nevetséges!

 • HurkaGyurka

  Bandi bácsi akkor volt alpógi,de lehet,hogy nem tudott róla!Tán nem kellene hisztizni neki.de a Jupi tuti tudott róla.Egyébiránt én is abban a választókerületben lakom,de örülök,hogy itt épül,mert a régi akksit,meg a gumikat olajat festéket stb. lesz hová vinni.A Lóri kolléga még inkább a nagyárpádi rejtett tartalék portái körül nézegessenek ott találnak szemetet bőven,meg a Pécs tábla után jobbra és balra Mohács felé!Sőt én még döglött birkát is láttam ill. éreztem az úttól északi irányba.

 • Nagy Árpi

  Csak pontosan, szépen!
  Most nem azért, de nem tök mindegy ki volt itt ma a szervező? Az a lényeg, hogy végre úgy tűnik, valamiben mindenki egyetért és megpróbál tenni azért, hogy ne ****szagban kelljen ott laknunk a környéken! Egyébiránt meg ha valakit szídni kell, őt már minek… Mert halottról jót vagy semmit ugyebár!

 • Pingback: Tiltakozás a hulladékudvar ellen Pécsen - Don't waste it!()

 • Csak pontosan, szépen…

  Ez egy LMP-s sajtótájékoztató.
  Mi az, hogy ott volt a helyszínen az LMP? Ők szervezték… Zoli Korb, legyél már tisztességesebb!

 • EszemFas..zom megáll

  Nézem a képen a cocialista urakat ott a háttérben. Most játszák az agyukat hogy ők bezzeg semmiről nem tudtak, meg majd jól megakadályozzák. Amikor Toller Cucu meg lezsugázta az egészet, akkor hol voltak??? Aludtak?