Hús, hús, hús egyél hungarikum húst!

Összehozza a magyarokat a jó disznótoros

A disznótoros is hungarikummá válhat a közeljövőben, amit a pécsi húsboltosok is üdvözölnének. Ami ennél ugyanakkor meglepőbb, azok is, akik nem is esznek húst.

hirdetés

Felmerült, hogy a hazai, hungarikumnak számító pálinka mellett bizony a jó magyar disznótoros is a hungarikumok sorát gyarapíthatná a közeljövőben. A pécsi hentesek és húsboltosok egyértelműen a miniszter ötlete mellett állnak ki, ugyanakkor nem mindenki gondolja úgy, hogy az üzletnek is jót tehet a hurka és a kolbász hungarikummá avatása.

Összehozza a magyarokat a jó disznótoros
Összehozza a magyarokat a jó disznótoros

A pécsi húsevők örülnek a hírnek

Felóber Krisztián, a pécsi Gastropolitan húsbolt tulajdonosa lapunknak elmondta, a disznótoros nem feltétlenül csak a hurka- és kolbászevésről szól, hiszen a disznóvágás és a disznótoros elkészítése, valamint elfogyasztása egyfajta kiemelt alkalom minden magyar család életében. Épp ezért örül neki, hogy hungarikum lehet. Ugyanakkor ez nem feltétlenül jelenti azt – folytatta –, hogy a disznótoros iránti kereslet meg fog ugrani.

A disznótor igazi magyar ünnep
A disznótor igazi magyar ünnep

Stétz Tibor, a pécsi Stétz Húsbolttól más véleményen van. Szerinte nagyon megdobhatja a forgalmat a hungarikummá kinevezett disznótoros, hiszen így egy több száz éves magyar gasztronómiai hagyományra hívhatják fel még jobban a figyelmet, ami eredményezheti azt, nagyobb lendülettel fogják majd keresni az igazi magyar sült kolbászt és hurkát.

A friss házi alapanyagokból készült disznótorosra jelenleg is nagy az igény náluk, épp ezért reméli, hogy ha hungarikum lesz a disznótorosból, ez a tendencia tovább fog erősödni. A disznótoros már csak azért is „megérdemli”, hogy a vele hagyományosan szoros kapcsolatban álló pálinka mellé kerüljön a hungarikumok listáján, mert a disznóvágás, az sütés-főzés, és a közös „disznótorosozás” egy megkérdőjelezhetetlenül magyar jelenség, ami összehozza a családokat, és akár ünnepnek is számíthat.

Ami még jobb: a vegák a is örülnek a hírnek

De vajon mi a véleménye a disznótorosok lehetséges hungarikummá válásáról azoknak, akik nem esznek húst? Dr. Turi Glória, az élő ételek pécsi nagykövete és funkcionális táplálkozási referens lapunknak elmondta, hogy a lényeg az, hogy mindenkinek meg kell találnia azokat az ételeket, melyeket saját maguk számára ideálisnak tartanak. Persze ez nem ilyen egyszerű.

– Ehetünk bármit, de tudnunk kell, hogy az adott étel milyen folyamatokat okoz a szervezetünkben. Puffadunk tőle, beüt a kajakóma, levertek leszünk? Ha igen, érdemes átgondolni, hogy a jövőben mennyit eszünk az adott ételből. Sokan sajnos nem figyelnek ezekre a jelekre. Ugyanakkor ha mértékkel fogyaszt valaki például disznótorost és az örömet okoz neki, akkor miért ne ehetne lelkiismeret-furdalás nélkül? – mondta Turi Glória, aki egyébként évek óta nem eszik húst. Ha tehát valamit örömmel fogyasztunk, és az a táplálkozásunknak is megfelel, akkor az biztosan jól is fog esni és könnyen emészthetővé válik a szervezet számára – emelte ki.

Átadják magukat nekünk
Átadják magukat nekünk

A disznótoros hungarikummá válása Turi Glória szerint sem rossz ötlet, hisz a tor maga ünneplést jelent, ebben az esetben ez pedig annak a tiszteletteljes ünneplése, hogy a leölt disznó „átadja magát” az embereknek, akik minden részét felhasználják, finom ételeket csinálnak belőle. A házi disznótoros természetes alapanyagokból készül, így pedig akár kézműves terméknek is nevezhető, mely ráadásul összefogja az azt elkészítő családot és barátokat – hangsúlyozta.

És íme az ilyenkor kihagyhatatlan Belga sláger:

Mik azok az élő ételek?
Azok az élő, növényi táplálékok, melyek hőkezeléstől mentesek: nem főzött vagy párolt, nem sütött, és nem is fagyasztott: zöld levélhajtások, gyökérzöldségek, ehető gyomnövények és virágok, gyógynövények, gabonafüvek leve, gyümölcsök, magvak, diófélék, csirák, olajok, algák és más szuperételek. A bennük lévő enzimek segítik az emésztést, táplálnak, energetizálnak, és kiegyensúlyozzák szervezetünk anyagcseréjét, ezért az enzimekből bőségesen kell fogyasztanunk.