Idén jönnek az új buszok Pécsre?

Javában folyik a pécsi tömegközlekedés teljes átszervezése, ezzel párhuzamosan pedig új buszok is érkezhetnek Pécsre. Ha minden jól alakul, akkor már decemberben. Úgy tudjuk, 15 darab csuklós Volvo busz érkezhet Pécsre. A városvezetők azonban igen óvatosak az ügyben.

hirdetés

 

Pécs teljes buszparkját elprivatizálta a PK Zrt. előző vezetése, még kérdéses, hogy az egykori szocialista városvezetők tudtával és jóváhagyásával, vagy enélkül. Ami biztos, hogy a bíróság elsőfokon 2 milliárdos károkozást állapított meg az ügyben, és hűtlen kezelés miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélte Keczer László volt cégvezetőt. Jelenleg egyetlen darab busz sincs a tömegközlekedést végző Tüke Busz tulajdonában, miközben zavartalanul kell működtetnie a szolgáltatást.

Mindezek mellett – vagy éppen mindezek miatt – javában folyik a közösségi közlekedés teljes átszervezése a városban, januártól új menetrend lesz, új járatokkal és járatszámokkal.

A városvezetés régóta tervezi, hogy megújítja az elöregedett buszparkot, eddig azonban a tömegközlekedés biztonságba helyezésével és az anyagi lehetőségek biztosításával voltak elfoglalva, hasonlóan az új cégvezetéshez. Most azonban úgy tűnik, a nem mindennapi nehézségek ellenére sikerülhet új buszokat vásárolni.

Tüke Buszok?

– Egyelőre óvatosak vagyunk, több gyártmány iránt érdeklődtünk – közölte érdeklődésünkre Árki Sándor. A Tüke Busz vezetője szerint kényszerhelyzetben van a város, az elprivatizált buszok és ezek állapota miatt mindenképpen indokolt újszerű, megbízható járművek beszerzése – különös tekintettel a változó menetrendre. – Egyelőre úgy néz ki, a legjobbnak a Volvo 7000A típusú buszok tűnnek. Az előzetes elképzelések szerint 15 darab csuklós buszra lenne szükségünk – magyarázza a részleteket Árki.

Annyit lehet tudni, hogy ezeket a buszokat a genfi utakon használták, Euro4-nek megfelelő szűrővel vannak felszerelve az igen szigorú svájci környezetvédelmi előírások miatt.

– Bármiféle vásárlás majd csak akkor jöhet szóba, miután minden egyes buszt alaposan, tetőtől talpig átvizsgálhattunk – mondja Árki Sándor.

Bár pontos összeget a Tüke Busz vezetője nem tudott mondani, úgy tudjuk, a 15 darab Volvo busznak a körülbelüli értéke 150-200 millió forint. Ha minden jól alakul, és a járművek átmennek a műszaki és egyéb „teszteken”, akkor akár már idén december végén szolgálatba állítanák őket Pécsett.