Így kereshet adómentesen Pécsen

Jó biznisz a takarítás?

Havonta ezer forintos regisztráció ellenében bárki adhat adómentes munkát – teljesen törvényesen. Bár sokan nem tudják, hogy ez így van, a Pécsen egyre szaporodó apróhirdetésekből látszik: mind többen választják a pénzkereset ezen, kedvezményes módját.

hirdetés

– Nyugdíjas vagyok és e mellett vállalok takarítást, gyermekfelügyeletet, de még a kerti virágok gondozását is rám bízzák több helyen – meséli az a hatvanöt éves asszony, aki rendszeresen hirdeti magát: főzést, mosást, vasalást is vállal Pécsett 800-1000 forintos órabérrel. Havonta 120-150 ezer forintot tud így megkeresni – a nyugdíja mellett.

Egyre többen vannak, akik már nem csak ismerősökön keresztül, de nyíltan teszik közzé: szívesen segítenek be a házimunkába. Ennek oka, hogy egy ideje teljesen legálisan, adómentesen lehet így pénzt keresni. Mindössze a munkát adónak kell regisztrálnia az adóhivatalnál és havonta befizetni egy ezrest minden “alkalmazottja” után. Járulékot, személyi jövedelemadót viszont nem kell leróniuk.

A kaszálás is belefér…

– A parlament már 2010 elején lehetővé tette ezt a fajta munkavégzést, vagyis az úgynevezett háztartási munkavégzést. Ebbe tartozik a lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás. Csak olyan végezheti viszont a munkát, aki nem vállalkozási formában látja el feladatait – mondja Barlai Krisztina, az adóhivatal régiós szóvivője.

Számos apróhirdetést hívtunk végig, ezekből kiderült, főként friss nyugdíjasok, gyeden lévő anyukák vagy tartósan munkanélküliek keresnek így munkát. Van, aki fűnyírást, a kert felásását vállalta, más kizárólag vasalni, mosni jár házhoz. Szinte mindegyikük tisztában volt vele, hogy teljesen legálisan dolgozhatnak ebben a formában – már amennyiben a “ház ura” regisztrált.

– Volt, hogy én figyelmeztettem az egyik ‘ügyfelemet”, hogy érdemes regisztrálnia, mert jobban jár – mesélte egy másik asszony, akit felhívtunk.

A munka megrendelőjének ugyanis kemény büntetés jár, ha lebukik. Járulékokat és személyi jövedelemadót is fizetnie kell, emellett mulasztási bírságot is kiszabhat rá a NAV, ami 100 ezer forint is lehet.

Telefonon, interneten, vagy az Ügyfélkapun keresztül is lehet regisztrálni, ehhez mindössze a saját és a megbízott adószáma, a munkavégzés ideje és helye kell.