Így fizessen kevesebbet a Pétávnak!

Napi pár száz forint a meleg...

Májusban ért véget a fűtési szezon Pécsen, a távhős cég pedig a minap meg is kezdte az elszámoló számlák postázását. Nem keveseknek 50-70 ezer forintot írnak ilyenkor jóvá. Több olvasónk sérelmezi, hogy emiatt időről időre a Pétáv használja a pénzüket egy éven át. Van viszont megoldás arra, hogy ez ne így legyen!

hirdetés

Egyeseknél az enyhe telek miatt időlegesen, másoknál az egyedi fűtésmérők felszerelése óta minden egyes évben több tízezer forintot ír jóvá a Pétáv a fűtési szezon végén. Több olvasónk is sérelmezi, hogy a társaság vajon miért nem inkább a fűtési szezon részszámléit csökkenti ahelyett, hogy egyben utalja vissza a pénzt.

– Szinte kivétel nélkül minden esztendőben 40-60 ezer forintot ad vissza a cég, ami ugyan jó dolog, főképp az üdülési szezon előtt, mégis tüske van bennem. Miért használják az egész szezonban az én pénzemet, miért nem fizetek kevesebbet minden egyes számlánál – értetlenkedett Veronika nevű olvasónk, aki az egyik Berek utcai tízesben él.

Lehet csökkenteni a havidíjat
Lehet csökkenteni a havidíjat

Rozsos Rózsa, a 31 ezer pécsi háztartás fűtéséről és melegvíz-ellátásáról gondoskodó Pétáv Kft. pr-menedzsere azt mondta, a Pétáv a fűtési szezon közben előlegszámlát küld, az összegeket júniustól vetik össze a tényleges hőfelhasználás mért adataival. A cég becslés alapján határozza meg a számlákon szereplő összeget.

– A tényleges fűtési költség függ az időjárástól, a fűtött napok számától, a felhasználói szokásoktól. Mi egy lakás fűtési költségére az előző évek tényleges fűtési költségei alapján következtetünk, így az előleget is csak megközelítőleg tudjuk megállapítani – közölte a Rozsos Rózsa.

Aki viszont unja már, hogy mindig túl sok pénzt kap vissza egyben, s inkább a részszámlák összegén faragna a következő szezonban az léhet.

– A díjelőleg csökkenthető az előző évek megtakarításának arányában. Ezt kezdeményezheti a fogyasztókkal történt egyeztetést követően közös képviselő, de akár a számlatulajdonos is telefonon, e-mailben vagy személyesen az ügyfélszolgálaton – mondta a pr-menedzser.

Érdemes ugyanakkor átnézni a fogyasztásunkat a korábbi években is. Ha idén kiugróan sok pénzt kaptunk vissza, óvatosabban lesz érdemes hozzányúlni a részszámlákhoz, nehogy egy keményebb tél után viszont tőlünk várjon 50-100 ezer forintot a Pétáv az elszámoláskor.

Ennyivel volt enyhébb a tél

A legutóbbi, 2014/2015-ös fűtési időszakban a 2013/2014-es fűtési időszakhoz képest 4,3%-kal több, a 2012/2013-as fűtési időszakhoz képest viszont 6,2%-kal kevesebb hőenergiát vásárolt a Pétáv Kft. A hosszú évek átlagához képest a 2014/2015-ös fűtési időszak valamivel melegebb volt az átlagnál.