Így készítse fel a télre járműveit!

Nem kell elcsomagolni tavaszig a biciklit és a motort, vehetünk rájuk téli felszerelést, sőt babakocsira, kerekesszékere és cipőre is kaphatók csúszásgátlók. Az autók esetében szinte minden elérhető a hagyományos boltokban, más járművek esetében sokszor csak az internetes rendelés marad. 

hirdetés


Kerékpár

A pécsi bicikliboltokban téli, úgynevezett nagy bütykös gumi már 4-5 ezer forintért elérhető, ahogy lágyabb összetételű tapadósabb gumik is vannak. Kapható szöges gumi is 7-10 ezer forint körüli áron. Hóláncot ne keressünk, mert a fékek miatt a lánc nem fér el a keréken – mondják a kereskedők.

bicikli2

A kereslet nagyon alacsony, igen ritkán vesz valaki speciális téli felszerelést. Ha hóban szeretnék túrázni, akkor arra is van megoldás, hogyan változtassuk sí- és lánctalpassá biciklinket. A ktrack egy olyan találmány, amely kiválóan alkalmas a hóban való kerékpározásra. Az első kerék helyére egy sítalp kerül, a hátsót egy műanyag lánctalp váltja fel – ára azonban borsos, 150 ezer forint körül mozog.

Motor

A motorosoknál szinte kizárólag a kis teljesítményű robogóknál van igény téligumikra, de az is nagyon ritkán. Németországban már 2010 óta kötelező a téligumi motorokra is, ha a hőmérséklet 10 fok alá csökken.

motor holanc

– Idén egy ügyfelünk kérdezte, hogy tudunk-e neki szerezni, de más nem. Én próbáltam a robogómon, meglepő volt, mennyire biztonságosabban ment vele a motor – mondta lapunknak az egyik pécsi motorosbolt eladója, aki szöges gumival még sosem találkozott, és igény sem volt ere, ahogy hóláncra sem.

Nagy motorok esetében azért nincs igény téligumira, mert inkább a robogósokra jellemző, hogy ősszel és télen is használják a járműveket. Motorra is kapható a sí- és lánctalp kombináció, ára viszont nagyon durva, nagyjából egymillió forintba kerül.

Babakocsi

Furcsán hangzik, de létezik babakocsira is sítalp, használatuk az északi országokban és a hegyvidékeken elterjedt. Pécsen sehol sem árulnak ilyet, pedig egy nagyobb havazásnál és a lefagyott mecseki utcákon jól jönne néhány családnak, főleg, hogy a városban a hó- és jégmentesítő munkások sokszor egy hétig sem jutnak el a kisebb utcákba.

babkocsi1

Aki próbált már ilyen időben babakocsival közlekedni, jól tudja, hogy szinte lehetetlen, a tolást el kell felejteni, maximum magunk mögött tudjuk húzni-rángatni.

Ebben segít a Kinderwagen Ski, vagyis a babakocsi sítalp. Whelblades néven univerzális is kapható, ami kerekesszékekre is könnyedén felhelyezhető. Áruk 10-20 ezer forint körül mozog.

Gyalog

Sokan még ma is zoknit-harisnyát húznak a cipőjükre egy téli jeges napon, amikor a Mecsekoldalból kell leereszkedni a városba. Néhány éve azonban már kapható a cipőre is „hólánc”.

cipo2

Egy könnyén felhelyezhető, autókon már jól bevált kompozit anyagokból készült „hólánc” ötlete ösztökélte arra a francia gyártót, hogy cipőre is elkészítse csúszásgátlóját. Az Ezy Shoes 6 ezer forintba kerül, biztonságos hóban-jégben minden korosztálynak.

MEGOSZTÁS
Előző cikkAdd a véred!
Következő cikkGyenge tolvajtrükkök