Így ne szemetelj szelektíven!

Elektronikai eszközökkel, falevéllel, sőt veszélyes anyagokkal és döglött állatokkal is tömik az új szelektív kukákat Pécsen, amelyeket ráadásul tömegesen is törtek fel a tömbházak közelében. Ennek ellenére egyre több újrahasznosítható anyagot tesznek a megfelelő helyre, s már a pécsiek csaknem 70 százalékánál ott a szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas kuka.

hirdetés

A családi házas övezetekben már az év első felétől gyűjthetik mind nagyobb számban a kék kukákban az újrahasznosítható hulladékot a pécsiek. Ma tíz családi házból hétnél már ott van az edény, de év végig tovább nő a szám – közölte lapunkkal Lóczi Szidónia, a Biokom Nkft. pr-menezdzsere. Őt a Mecsek-Dráva Program jelenlegi állásáról kérdeztük, mert pár hónap múlva elviekben már minden pécsi háztartásban megvalósul a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés.

A tömbházaknál Kertvárosban állnak a legjobban, hiszen Szellemváros kivételével mindenütt vannak már piros kukák a papírnak, műanyagnak, fémdoboznak. Most kezdik meg Uránvárosban, majd a keleti városrészben a nagyobb edényeket osztani. Lóczi Szidónia hozzátette: felmérés zajlik jelenleg Pécs belvárosában arról, hogy az ott élők hogyan tudnak majd bekapcsolódni ebbe a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési szolgáltatásba a helyi adottságok függvényében.

Volt már bennük döglött állat, és festék is
Volt már bennük döglött állat, és festék is

Van azonban még mit tanulni a rendszerről, ugyanis az új gyűjtési lehetőséggel rendelkezők kétharmada használja is a papír, műanyag, fémdoboz tárolására alkalmas kukákat, a maradék át sem vette az új edényeket.

Problémás például, hogy a családi házas kék és a társasházi piros kukákba sok oda nem való dolog kerül bele így festékesdobozok, falevelek, autóalkatrészek, elektronikus hulladékok, de még állati tetemeket is dobálnak beléjük.

Az is gondot jelent, hogy a visszaváltható alumíniumdobozok miatt fosztogatják is a szelektív kukákat, a társasházaknál például rendszeresen fel is feszegették azokat. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljék, már inkább nyitva hagyja őket a Biokom, így nincs rongálás sem.

Újdonság, hogy ma még ugyan csak egy hulladékudvar működik az Eperfás úton, de jövő év elejétől a Szigeti tanyán is lesz egy, valamint használhatóvá válik a Zöld Pont nevű gyűjtőhely Postavölgynél. Előbbiekbe akár veszélyes anyagokat is vihetünk, például akkumulátort, elektronikai hulladékot, festéket, olajszármazékokat. Ma naponta ötvenen adnak le ilyesmit; a szám minden bizonnyal többszörösére nő tavasztól.

A családi házas övezetben a barna kukás rendszer is igényel még némi tanulást, ugyanis ezek a kisebb méretű edények elsődlegesen a biológiailag lebomló hulladék gyűjtésére szolgálnak; ilyen az ételmaradék, zöldség- és gyümölcshéj. A Biokom azt kéri, hogy a gallyakat, füvet, avart inkább a zöldhulladék-járat segítségével szállíttassuk el, s csak akkor tegyük a barnába, ha marad benne hely.