Így szabaduljon hitelétől!

Van, akinek ez lesz az utolsó lehetősége, hogy ne vigyék a házát

Miután átváltották a korábbi devizahiteleket, bárki láthatja, hogyan alakul majdani törlesztője. A bankok jobbnál jobb ajánlatokat kínálnak azoknak, akik új kölcsönnel váltanák ki korábbi hitelüket. A szakemberek szerint sok embernek érdemes számolgatni, mert futamidőt nyerhet vagy kisebb törlesztővel is megúszhatja a váltást.

hirdetés

A legtöbb pénzintézet megküldte, így a legtöbb devizahiteles adós meg is kapta az elszámolási és forintosítási tájékoztatót. Pécsen a becslések szerint 12-13 ezer adóst érint a forintosítás, közülük akár több ezren is válthatják ki másik kölcsönnel a még visszalévő tartozásukat.

Nem rossz, de lehet jobb is

Morvai Gábor, az Apáca utcai, ingyenes pénzügyi tanácsadó iroda koordinátora azt mondja, alapvetően nem rossz konstrukció a törvény alapján kiküldött forintosítás utáni megoldás, de tény, hogy lehet jobbat találni. Éppen ezért ezekben a hetekben és a következő hónapokban rengeteg bank igyekszik átcsábítani a hiteles ügyfeleket, s látszólag vagy ténylegesen jobb feltételekkel rendelkező kölcsönöket biztosítani.

[box title=”Határidők is vannak!” box_color=”#bb2626″]Ha megtörtént a forintosítás, de nem tetszik az ügyfélnek a forintosított hitel feltételrendszere, akkor ingyen felmondhatja a hitelét a szerződésmódosulást követő 60 napon belül. Viszont ekkor a felmondást követő 90 napon belül ki kell egyenlíteni a tartozást – az új hitel segítségével.[/box]

Fizetni kell, no meg türelem is kell

A szakember azonban arra figyelmeztet: érdemes jól körüljárni az ajánlatokat, s külső szakemberrel is átnézetni azokat. Azt is tudni kell, hogy a kiváltás gyakorlatilag egy új hitel felvételét jelenti annak minden bosszantó, időigényes, s pénzbe kerülő hozadékával. Ugyanúgy meg kell fizetni ugyanis a 20-30 ezres értékbecslői, a hitel 0,5-1 százalékára rúgó közjegyzői díjat, az 1-4 százalékos ügyvédi tarifát, a földhivatali bejegyzés költségét, s – hacsak nem engedik el – a 0,5-1,5 százalékos folyósítási díjat. Mindez együtt egy 3 milliós hitelnél is legalább 100 ezer forintot tesz ki.

Kinek mi a jobb?

Egyénfüggő ugyanakkor, hogy mi a kedvezőbb konstrukció, s miért. Van, aki a minél alacsonyabb kamatot részesíti előnyben, akár rövidebb kamatperiódust is vállalva, és van, aki hosszabb időre, vagy akár a teljes futamidőre fixált kamatozást keresi, és hajlandó is ezért a „biztonságért” felárat fizetni. Más a minél kisebb törlesztőt keresi, s ezért hajlandó futamidőt hosszabbítani.

Idő és fáradtság, no meg pénz kell a kiváltáshoz
Idő és fáradtság, no meg pénz kell a kiváltáshoz

Beugratós ajánlatok…

Morvai Gábor azt mondja, bár a hitelkiváltó kölcsönök összehasonlítására számos netes kalkulátor létezik, ezek nem elég pontosak. Érdemesebb a kapott elszámolással elballagni egy-két pénzintézethez, s kérni a kalkulációt.
– Fontos viszont az ajánlatok mérlegelésénél, hogy a rövidtávú előnyökért ne tévesszük szem elől a hosszú távú érdekeinket. Például nem biztos, hogy az a legjobb ajánlat, ahol azonnali jóváírást, vagy az első pár hónapban könnyített törlesztést kaphat az ügyfél – figyelmeztet Morvai.