Csak úgy hasít a babakötvény

Havonta 10-20 millió forint között mozog amennyit befizetnek a szülők Pécsen babakötvény címén, s jelenleg pénzügyi szakértőnk szerint nincs jobb takarékossági forma a gyermeküket nevelő szülők számára. Ezen kívül is érdemes azonban takarékoskodni a poronty számára, hiszen a babakötvény felbontásával várni kell, s csak bizonyos célokra költhető a pénz.

hirdetés

Egyre többen gondolják úgy Pécsen és a megyében, hogy valamilyen formában takarékoskodnak gyermekük számára, a legtöbben pedig a babakötvény kiváltását, s folyamatos hizlalását tartják a legjobb megoldásnak. Ezt mutatják legalábbis azok az adatok, amelyeket a Magyar Államkincstártól kaptunk; e szerint míg két éve csak 130, tavaly már 1300 Kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak. Összesen pedig közel 400 millió forint van jelenleg ilyen címen az államnál a megyében élőktől.

Morvai Gábor, az Apáca utcai, ingyenes pénzügyi tanácsadó iroda koordinátora azt mondja, a babakötvény korrekt hozamú, kiszámítható, biztonságos megtakarítási forma, amelyhez állami támogatás is jár.

A piac még nem tud jobbat, mint a babakötvény...
A szakértő szerint a piac még nem tud jobbat, mint a babakötvény

Azt kell látni azonban, tette hozzá, hogy a Magyar Államkincstár legkorábban a gyermek 18. életéve betöltésének napján vásárolja vissza a kötvényt, tehát leghamarabb ekkor fizeti ki az összeget. A felhasználás is kötött: tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére lehet fordítani.

Ha valaki úgy számol, hogy szüksége lehet a megtakarításokra valamikor, Morvai szerint sok befektetési forma megfelelhet a célnak, viszont mindenképpen alaposan meg kell ismerkedni az adott termék tulajdonságaival, kockázataival, és soha sem szabad hinni azoknak, akik rövid futamidővel, tőkegarancia mellett ígérnek átlagon felüli hozamot.

Rendkívüli helyzetre pedig balesetbiztosítással érdemes felkészülni a szakértő szerint, aki azt is elmondta: alapesetben minden magyar gyermek biztosított, s az állam állja a biztosítási költségeket. Igaz, az összegek nem túl nagyok: egy kartörés esetén 3 ezer forint, így érdemes plusz termékkel is gondoskodni a gyerkőcről.

Az államilag támogatott lakáskasszás megtakarításokat pedig Morvai Gábor inkább azoknak a szülőknek ajánlja, akiknek gyermeke felsőfokú tanulmányok előtt áll. Így az egyetem elvégzésére összegyűlhet annyi önerő, amivel érdemes lakáshitelt felvenni.

– Bár nem kifejezetten megtakarítás, de érdemes megemlíteni az egészségpénztárakat, amelyekbe a munkáltató cafeteria formájában is teljesíthet befizetéseket, és ebből a babaápolási cikkek többsége megvásárolható – teszi hozzá Morvai.