Ilyen is lehetne Pécs

Világváros lenne Pécs, egy igazi nyüzsgő metropolisz? A Régi Pécs blog megmutatta a megyeszékhely rejtett, vágyott arcát. A képek  még az 1940-es években készültek.

hirdetés

A pécsi születésű V. Májerszky Róbert ( 1890-1964) festette azokat a képeket, amelyek egy döbbenetesen más, mégis ismerős oldalát mutatják be Pécsnek. Az alkotó olyan városvíziót vázolt fel, amely magában foglalja, a környezőtelepüléseket, de még Mohács és Siklós is csak a futurisztikus városállam része.

Részlet - 00 az arányok
Ilyen is lehetne Pécs

Az 1940-es években festett, akvarellképeken a valószerűtlen színekkel egy sosemvolt Pécs átfogó, elképesztő világvárosi vízióját ábrázolják.

Részlet - 01 Gr. Széchenyi tér és a Szentháromság-szobor (jobbra a Mecsek)

A Régi Pécs blog felidézi, hogy van a Pécsett  gótikus várkastély, “Röneszánsz Képtár” is, Mohácson, azaz  „Mohácsivárosban” van „a mohácsi csatában elesett egyetemi hallgatók eszményi mauzóleuma”, „Siklósivárosban” van a „Hunor és Magor templom, meg a Csodaszarvas szobor az Őshaza téren”. Pellérden a város számtalan operaházának egyike látható.  Jellemzően világvárosok – Bécs, Róma, London, Párizs – építészete, helyei, műemlékei elevenednek meg a képeken.

Részlet - 06 Magyarvelence Mária Magdolna katedrálisa és szeretettháza

A képek összehajthatóak, csomagolópapírra készültek. Az alkotások a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményében találhatóak meg.