Ilyen lesz a vadon a város felett

állatkert

hirdetés

A nagyközönség előtt május 21-én megnyíló pécsi állatkert számtalan újdonsággal, különlegességgel várja a látogatókat. Egy igazi vadon a város felett, ahova kicsiknek és nagyoknak is mindenképpen érdemes ellátogatni. Tegyünk egy sétát!


A mecseki ökoturisztikai élménypark kialakítására, a pécsi állatkert teljes megújulására közel 1,8 milliárd forintos támogatást nyert el a város. A munkálatok során a létesítmény fogadóközponttal bővült, amelyben nemcsak a pénztár, a mosdók és büfé kapott helyet, hanem az épület immár információs térként is szolgál.

állatkert, hl3

Rendezvény- és oktatótermet is kialakítottak, s így a parkot alkalmassá tették arra is, hogy iskolai órákat, foglalkozásokat tartsanak itt. Az új zoo sok olyan állat otthona lett, amelyek eddig nem voltak láthatók Pécsen: pumák, a borjúfókák, két vízidisznó, egy szirti cápa, egy kárpáti hiúz, de nemsokára várható zebrák, ormányos medvék és ragadozó madarak érkezése a Mecsekoldalba.

A korábban jegypénztárként működő főbejárat építészeti motívumait megőrizve alakították ki a Fagyizoo elnevezésű üzletet. A főépület közvetlen szomszédságában kerékpártároló épület található, amelyben vizesblokk is helyet kapott.

Csimpánzok

A látogatók a főépületből egy 10 centi vastag üvegfelületen keresztül a csimpánzok életét is megfigyelhetik. Az emberszabású emlősök rengeteg módon – gesztusokkal, testtartással, arckifejezéssel – kommunikálnak, több jel, szimbólum megtanulására is képesek.

Akvárium-terrárium

A beruházásnak köszönhetően korábban a Munkácsy utcában működő Akvárium-terrárium is helyet kapott az új élménypark fogadóközpontjában.

állatkert, hl13

Az épület földszintjén az édesvízi és tengeri élővilággal ismerkedhetünk meg. Az itteni, több mint 100 köbméteres akváriumban közel 400 tengeri állatot láthatunk, a cápaszirten úszkál a zebracápa, amely akár 3,5 méterre is megnőhet, vagy éppen a korallzátonyok lakója, a feketeúszójú szirticápa a rúzsos doktorhalak és a bíbor zászlóssügérek társaságában. Négy másik medencében, úgynevezett paludáriumban pedig tovább csodálhatjuk a vízi élet különleges világát.

Az emeleten található terráriumban rengeteg hüllővel találkozhatnak a látogatók, mások mellett itt élnek a háromszög alakú fejjel rendelkező szőnyegmintás pitonok, a másfél méteres hosszt is elérő szalagos varánuszok, vagy a Jézus-gyíknak is nevezett sisakos baziliszkuszok.

Krokodilház

De a hüllők örülhetnek a saját Krokodilházuknak is, amelyet a főépület közvetlen szomszédságában alakítottak ki. A félelmetes ragadozók közül például az akár 75 éves kort is megélő rombuszkrokodil pihen majd naphosszat a tompaorrú krokodil társaságában.

tompaorrú krokodil

A főépületből kaphatunk rálátást a kültéri fókamedence víz alatti világába. Az állatkert két kedvence, Cora és Bonifác már be is lakta otthonát, a körbejárható medence mellett pedig külön lelátóról nézhetjük őket, ahogy kedvesen játszanak a vízben, vagy integetnek a látogatóknak.

Nagymacskaház

A főbejárattól balra lévő, a nagymacskák számára szolgáló rész a pumák és a leopárdok otthona lesz. Így az athéni állatkertből érkezett kétéves hím és nőstény puma testvérpár, vagy a hatéves perzsa leopárd is itt él.

pumaismét02

 

Miközben az ő erejüket csodáljuk, átpillanthatunk az út másik oldalán lévő vízimadarakhoz, ahol az egyiptomiak által régen szentként tisztelt íbiszek, vagy a csodálatos rózsaszínben pompázó flamingók biccentenek kecses nyakukkal.

Majomház

A létesítmény északkeleti részén lévő majomház két különálló épületet foglal magában, ahol egész évben megfigyelhetjük a játékos állatokat, a galléros páviánokat, selyemmajmokat vagy éppen a gyűrűsfarkú makikat.

Állatsimogató

 

A mellette fekvő állatsimogató és a madárröpte madarak, pónik, kecskék otthona, s ugyanitt játszóteret is létrehoztak a gyerekek számára.

Ragadozó- és vízilóház

állatkert, hl20

Szintén az északi részen áll a ragadozó- és vízilóház. A világ legveszélyesebb állatai között számon tartott vízilovak mellett itt az állatok királyának tartott oroszlánokat és két különleges fehér tigrist is megfigyelhetünk – a pécsi otthonukat körbe is járhatjuk a fejlesztéseknek köszönhetően.

Medvék, farkasok

Velük szemben a Kárpát-medencei élővilágot is képviselő farkasokkal, rókákkal, aranysakálokkal ismerkedhetünk meg. A Pécsett nem látott medvéknek is épült otthon külső kifutóval és téli szállással, így igazán kellemes körülmények között tudják átaludni a leghidegebb hónapokat.

Afrika-kifutó

állatkert09

Nem messze tőlük kenguruk ugrándoznak, míg kicsit odébb, az Afrika-kifutón mások mellett antilopok, zebrák futkároznak. Az ő szomszédságukban pedig a tiszteletet parancsoló termetük ellenére is kitűnően futó amerikai bölényeket csodálhatjuk meg.