Vajon hogyan lehet Vasarely-alkotásokból sajátot létrehozni úgy, hogy egyszerre mindkét hatás érvényesüljön? Erre adja meg a választ az az újonnan nyílt vándorkiállítás Pécsen, ahol huszonnégy alkotó Vasarely-töredékeket felhasználó, és azok által inspirált műveit tekinthetjük meg.

hirdetés

Egy több, mint 150 darabot számláló kiállítás egy szelete érkezett a Pécsi Galériába. Kárpáti Tamás műgyűjtő hozta létre a Hungarikon-gyűjteményt, aminek egy új szegmense a Vasarely Hungarikonok. A huszonnyolc alkotást magába foglaló tárlat Vasarely művek részleteiből születtek meg úgy, hogy a hazai képzőművészek feldolgozták azokat.

A Vasarely-tárlat létrejötte Méhes Károly pécsi írónak is köszönhető, aki felkereste a művész unokáját, Pierre Vasarelyt, hogy adományozzon egy művet a gyűjtemény számára. Ő azonban nem egy művet adott, hanem rengeteg papírkivágást, amikből a neves művész montázsait készítette. Ebből készítettek alkotásokat, „hungarikonokat” mindazok a hazai képzőművészek, akiket Kárpáti Tamás felkért a feladatra. Két pécsi is akad köztük: Pinczehelyi Sándor és Ernszt András.

Szépen sorakoznak az alkotások a Galéria falán

– Hungarológia, hungarikumok – elképesztően tág fogalomkörök a magyarsággal kapcsolatosan. Az ilyen képzőművészeti kiállításokon döbbenünk rá, hogy még mindig újabb szeleteivel ismerkedhetünk meg – mondta Páva Zsolt polgármester a kiállítás megnyitóján.

Páva Zsolt polgármester nyitotta meg a kiállítást

– Számunkra, pécsieknek azért is különleges ez az egész országot bejáró kiállítás, mert Vasarely művészetéből indul ki, amit kicsit sajátunkénak is érzünk.

Páva szerint ez a gyűjtemény remek példa arra, hogyan lehet egy művész hagyatékát még jobban, még sokoldalúbban feldolgozni.

A huszonnégy alkotó huszonhat darabból álló kiállítása augusztus 19-ig tekinthető meg a Széchenyi téri Pécsi Galériában.

Kárpáti Tamás Hungarikon-gyűjteményének darabjainak alapjait egyébként a huszadik század híres magyarjainak személyes tárgyai adják Bartóktól és Kodálytól, Faludy Györgyön át egészen Polgár Juditig. Számos országban megfordult már és egyre növekszik az érdeklődés iránta.

További képek a kiállításról IDE KATTINTVA!