IMS-iskolák: pénz állhat a házhoz

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség bíráló bizottságának döntése értelmében a város által, két IMS-szerkezetű intézmény felújítására beadott pályázat sikeres volt, így a dél-dunántúli regionális operatív program tenderének második fordulójába továbbjutottak a pécsi pályázatok.

hirdetés

Egyelőre a pontos támogatási összeg még nem ismert, vélhetően csak a második fordulóban dől el, hogy város mennyi pénzt használhat fel.

Staub Ernő, a városháza humán főosztályának osztályvezetője elmondta: a második körbe való bejutással már biztosra vehető a támogatás, ugyanakkor a részletek kidolgozása még most következik, a pályázatról várhatóan decemberben születik meg a döntés, a támogatás pedig jövőre érkezhet meg. Az osztályvezető úgy számol, hogy várhatóan 2013-ra fejeződhetnek be a munkálatok az iskolákban.

Mint arról korábban a Pécsi Hírek beszámolt, a két évvel ezelőtt veszélyessé nyilvánított, IMS-szerkezetű iskolák közül kettő – a Testvérvárosok Terei Általános Iskola, az Árpád Fejedelem Gimnázium – felújítására nyújtotta be pályázatát az önkormányzat. Míg a jelenleg üresen álló Illyés Gyula iskola (képünkön) esetében a héten döntenek a pályázati önerő biztosításáról.

A becslések szerint több mint másfél milliárd forintba kerülne a három iskola megerősítése és rekonstrukciója, s az Árpád gimnázium és a TVT rekonstrukciójára már a múlt évben benyújtották a pályázati dokumentációt, mindkét intézmény esetében 600 milliós forrást céloztak meg. A támogatás elnyeréséhez viszonylag magas önerőt – 700 milliót – kell biztosítani, amit egy újabb, de már a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) által meghirdetett pályázattal kívánnak csökkenteni.

Az Illyés iskolára tavaly év végén készült költségvetési koncepciójában még 540 millió forinttal számoltak, de a megtakarítások miatt a büdzsében már 350 milliót állítottak be a felújításra, amit fejlesztési hitelből oldanak meg. A konstrukció szerint a munkálatokhoz még szükséges további kétszázmilliót szintén a KEOP keretén belül kívánják előteremteni.

Tekintse meg a Pécs TV Staub Ernővel készített beszélgetését itt!

hirdetés