Indul a belvárosi bringafejlesztés

Hamarosan zökkenőmentes lesz a biciklis áthaladás a belváros keleti és nyugati végpontja között, ugyanis több mint hetvenmillió forintból építenek ki ezen a részen bringaútvonalat ősztől. A fejlesztéssel nemcsak a belvárosban kerekezők, de az egyetemi karok között ingázók is jól járnak.

hirdetés

– Több éve komoly problémát jelent a kijelölt és biztonságos kerékpárutak kis száma Pécsen, ezért már a ciklus elején elindult a gondolkodás, miként tudunk ezen javítani – mondta lapunknak Nagy Csaba alpolgármester a most induló fejlesztés kapcsán. Eddig, mondta, főként a belvárosban volt nehézkes a kerekezők dolga: a fontos belvárosi közintézmények, egyetemi karok között leginkább csak a buszok és autók járta útvonalakat használhatták a biciklisták.

Új biciklitárolók is épülnek…

– Egy uniós programban közel hetvenmillió forintot nyertünk egy remek szakmai anyag, Lengvárszky Szabolcs diplomamunkájának megvalósítására. Ez dolgozat arra adott választ, milyen módon lehet összekapcsolni az egyetemi karokat. A fejlesztésnek hála tavasztól a pécsiek és az itt tanuló egyetemisták védett és biztonságos útvonalon juthatnak el biciklivel a bölcsészettudományi kartól a Zsolnay-negyedig. Emellett jelentősen javul a közgazdaságtudományi és a jogi kar kerékpáros megközelíthetősége is – mondta még el Nagy Csaba.

Merza Péter, a munkákat koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója a részletekről is beszélt lapunknak. Az egyetemi karok közötti kiváló átjárhatóságon felül a város nyugati és keleti centrumaiból kerékpárral is könnyedén megközelíthető lesz a belváros és az ott található közintézmények, hivatalok, kulturális intézmények és bevásárlóközpontok.

A tavasz első napjaiban már használható lesz a nyomvonal

– A kivitelezési munkálatok már most, szeptemberében elkezdődnek szakaszos megvalósítás mellett. Az Ifjúság úton kezdenek a kivitelezők, s a Rókus utcáig bezárólag dolgoznak ősszel. A második szakaszban a Rókus utca – Kodály Zoltán útját, majd a Kodály Zoltán út – Barbakán szakaszt veszik birtokba a munkások. Végül a történelmi belváros szakaszain készül el a kerékpáros nyomvonal – mondta Merza.

A vezérigazgató elmondta: a kerékpáros útvonalon összesen 49 kerékpártámaszt is kihelyeznek, azaz legalább száz biciklit lehet parkoltatni a belvárosi biciklis tengelyen.

A városvezetés szándékai szerint egyébként a mostani fejlesztés egy hosszú távú program első lépése. Az a cél ugyanis, hogy pár év múlva igaz kerékpárbarát várossá váljon Pécs. – Ehhez a jövőben is komoly uniós forrásokat is meg kíván mozgatni a megyeszékhely – üzente a bicajosoknak Nagy Csaba.

[frame]

Lesznek lezárások is

Mint minden utakkal kapcsolatos építkezés, a kerékpáros hálózat fejlesztése is igányli a lezárásokat. Az Ifjúság útján az autós forgalomban útszűkület, illetve sebességkorlátozás lép érvénybe az ősszel, ugyanitt a déli oldalon lévő járdákat is folyamatosan lezárják. A Rókus sétány területén, szintén gyalogos járdaszakaszokat kell elhatárolni, ahogy a Rókus utca – Zója utca – Petőfi Sándor utca mentén is. A Petőfi Sándor utca és Kodály Zoltán utca kereszteződésében található körforgalom déli oldali átkelőjének átalakítása miatt sebességkorlátozás és időszakos útszűkület lép érvénybe.

Az Alkotmány utcában, a Xavér templom előtti téren a gyalogos forgalom korlátozása várható. A Kodály Zoltán úton az autósok számára sebességkorlátozás és útszűkület lép érvénybe, illetve a déli oldali járdaszakaszok időszakos lezárásra kerülnek. A Szent István tér északnyugati sarkánál szegélyátépítés miatt sebességkorlátozás és útszűkületet vezetnek be. A Nagy-Flórián utcát is lezárják az aszfaltozási munkák idején. A Lánc utcai körforgalom északi ági átkelőjének átépítésekor sebességkorlátozás és útszűkület lesz.

[/frame]

 • muhaha

  attól hogy egy hülye blogban olvasható meg elég nehéz vitatni, hogy gyakorlatilag kétszer jelentették be ugyanazt a projektet. közte csomó. másfél év. úgy hogy erről az apróságról megfeledkeztek a közlemény írói, de még reagálni sem akartak rá. egyébként nem csak a blognak tűnt fel hanem a ******ak is… a kedves kommentelő szövegértési problémáira jellemző egyébként hogy a blogban kifejezetten ott van, hogy a bevezető szöveg ugyana, nem állítja hogy teljes közlemény. pláne vicces a kommentelő, hogy egy propagandaújság (értsd pártlap) oldlalán minősítget a kommentszekcióban 😀 😀 😀

 • Kérdés

  Ti itt miről beszéltek? Ez egy cikk! Hol van itt közlemény? Reggel mintha pedig már kordon is lett volna a BTK előtt, ha jól láttam.

 • Velocipédnek

  Talán mielőtt hülyeségeket olvasol hülye blogokban, érdemes lenne lecsekkolni a két közleményt! Én megtettem. Tök más a kettő, persze a formátum hasonló mivel Uniós projekt és template alapján íródnak ezek.

 • Velocipéd-raptor

  Az senkinek nem szúr szemet, hogy ez a kerékpárutas kamuközlemény már 2012-ben megjelent ugyanezzel a szöveggel – eredmény nélkül?

  “A két sajtóközlemény között több mint másfél év van, a leadben meg semmi különbség. A Pécsi Városfejlesztési Nzrt. 2012 januárjában bejelentette a városi kerékpárút-hálózat fejelsztésének 2012 őszes kezdését, aztán egy kicsit megcsúszott a dolog, és tegnap újra bejelentették, mintha semmi sem történt volna korábban. Most 2013 őszére ígérik a kezdést (gondolom ez már valós) viszont a Városfejlesztési Nzrt. nem árulta el, hogy miért van csúszás, az önkormányzathoz irányítottak, ahonnan meg még nem jött válasz.” (http://mecsekalja.kinja.com/pecsen-tenyleg-megallt-az-ido-1243421824)

 • andrás

  biciklis apáca az egyik egy tanár a pécsi művészeti iskolában 😀

 • Biciklis apáca

  Miért züllött helyi ribikkel reklámozzátok ezt a fontos témát?