Indul a nagy pécsi takarítóháború?

Pécsre érkezik a Rendi, a takarítócégek Uberje, egy interneten és okostelefonon keresztül rendelhető takarítószolgáltatást üzemeltető magyar cég. A Rendi felforgathatja a pécsi takarítóbizniszt, de a helyi takarítócégek egyelőre szkeptikusak, nincsenek meggyőződve ugyanis arról, hogy a pécsieken nagyot szakíthat a budapesti cég.

A kicsivel több mint egy éve létező Rendi egy olyan új takarítócég, amelynek szolgáltatásait az interneten keresztül rendelhetik meg az ügyfeleik, akár okostelefonon keresztül is. Annyira bejött a megbízhatóságáról és kedvező árairól gyorsan elhíresült cégnek, hogy már szerte az országban (és külföldön is) megvetették a lábukat, nemsokára pedig Pécsre is be akarnak robbanni.

Rendeljünk a netről takarítót?
Rendeljünk a netről takarítót?

De hogyan is működik a Rendi? A cég lényegében munkaszervezőként dolgozik, az általuk foglalkoztatott takarítókat vezénylik ki az ügyfél lakásához vagy házához, ahol a háztartásban található eszközökkel dolgozhatnak. A Rendihez érkező megkereséseket a cégnél az Uberhez hasonló módon kezelik, tehát mindig azt a szabad takarítót küldik ki az ügyfelekhez, aki a legközelebb lakik a takarítandó helyhez. Így az ügyfél nem vár sokat, a takarító pedig nem utazik sokat – és ami a lényeg: dolgozik.

Válasszuk ki, hogy ki takarítsa a lakást!
Válasszuk ki, hogy ki takarítsa a lakást!

A Rendi büszke arra, hogy takarítóit szigorú kiválasztási folyamat után szerződtetik, amelynek során nemcsak erkölcsi bizonyítványt kérnek tőlük, hanem egy hosszú beszélgetés után a takarítási képességeiket is letesztelik. A takarítók munkáját – ismét: ahogy az Ubernél – lehet értékelni az alkalmazásban és a neten, tehát valamelyest ellenőrzött keretek között folyik a munkájuk, az alkalmazottak pedig számlát is adnak. Ha eltörnek, vagy tönkretesznek valamit a tisztogatás-takarítás során, azt ők fizetik ki.

Bárkit beengedünk a házba?
Bárkit beengedünk a házba?

Megkérdeztünk néhány pécsi takarítócéget arról, hogy szerintük miként alakítja majd át a Rendi a helyi takarítóbizniszt. Meglepő módon a megkeresett cégek tetemes része (5 cégből 3-an) határozottan és gyorsan kijelentették, hogy ők inkább ebben az ügyben nem nyilatkoznának. Az ipari takarítással foglalkozó pécsi Totalvix Kft. egyik ügyvezetője, Bóday Luca lapunknak elmondta, hogy jó takarítókat találni nagyon nehéz, őket tisztességesen ellenőrizni pedig szinte lehetetlen.

– Nem teljesen értem, hogy a Rendi hogyan ellenőrzi az alkalmazottaikat, nekem ez a netes és okostelefonos értékelési megoldás nem tűnik elég biztosnak és nem is biztos, hogy van jó megoldás. Az egész kicsit lutrinak tűnik, én személy szerint nem választanék takarítónőt az internetről, inkább az ismerősökben bíznék, vagy azokban, akiket megbízható ember ajánl számomra. Mégis csak arról van szó, hogy kit engedünk be a házunkba, kinek adunk kulcsot a lakásunkhoz – mondta Bóday Luca. Az ügyvezető ezután kiemelte, hogy szerinte az sem biztos, hogy Pécsen lesz igény a Rendi szolgáltatásaira, és hogy a cég egyáltalán talál-e elegendő munkaerőt a városban.

Jó biznisz a takarítás?
Jó biznisz a takarítás?

A Totalvix Kft. mellett még egy pécsi cég vezetője volt hajlandó nyilatkozni lapunknak, de csak azzal a feltétellel, hogy ha névtelenül teheti, és ha cége nevét csak annak kezdőbetűjével jelezzük. Szóval, a Gy. Kft. vezetője kiemelte, szerinte kérdéses, hogy minden igaz-e, amit a budapesti cég honlapján olvashatunk.

– Bárki állíthatja az interneten, hogy szakképzett, profi takarítókat alkalmaz. Az internetes csalók eszköze is ez, szóval én is inkább távol tartanám magam az ilyesmitől. Az adott háztartás eszközeivel dolgozó, neten rendelt takarítás nekem nem hangzik túl profinak. Egy takarítócég saját eszközök nélkül? Ki alkalmazná őket? Ki engedné be a házába ezeket a takarítókat, csak úgy, semmilyen biztosítás nélkül? Nehogy már tényleg a takarítónővel fizettessék ki egy összetört Herendi váza árát. Ez nem reális. De ettől még lehet, hogy bejön nekik és szakítani fognak, ki tudja – mondta.