Indul a Zeneszüret

Október 22 és 26 között a zenéé lesz a főszerep. A 4 éves múltra visszatekintő Zeneszüret Fesztivál nem csak a klasszikus zenei csemegéket kedvelőket várja, hanem minden zene iránt nyitott érdeklődőt!

hirdetés
Uránia Mozi

A Zeneszüret Fesztivál idén a XX. század egyik legnagyobb magyar művészegyéniségének, Fischer Annie-nak a 100. születésnapját ünnepli. A fesztivál minden napján kötődik majd hozzá pár érdekes filmkocka, a Zeneszüret filmklub ezúttal is remek filmkínálata előtt. Elrejtőzik a Hangcsapda labirintusában, láthatjuk majd portréját a fesztivál kiállításán, vacsoravendégségbe hív a kedvenc ételeivel, és zenei relikviáiból árverés is lesz.

A fesztivál október 22-én, szerdán 15 órakor, Liszt Ferenc születésnapján indul. A rendhagyó megnyitóra a közönséget is várják a Kodály Központ művészbejárójához. A megnyitón dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár felavatja a Filharmónia Magyarország NKft. új irodáját a Kodály Központban. Az eseményt követően elindulhatunk a „Hallójáraton” a Kodály Központban kezdődő és a fesztivál esti koncertjének helyszínén, a Zsolnay Negyed Liszt termében végződő különleges hangtúrára. Az érdeklődőknek egyedi hang és képi élményekben lehet részük a Kodály Központ olyan helyszínén, ahova máskor látogató nem léphet be és olyan terekben, ami mindennapjaink része. Kalandra fel, a játékos kedvűek a túra végén ajándék jegyeket nyerhetnek a fesztivál programjaira!

A Zeneszüret a klasszikus zene rajongóinak idén is különleges fesztiválkoncerteket tartogat. Ezen a héten azok is belekóstolhatnak a klasszikus zene hangulatába, akik nem mennek el a koncerttermekig, hiszen az utcától a moziig, kiállítóterektől az interaktív színházi produkciókig a rendező Filharmónia a társművészeteket is segítségül hívja, így mindenütt jelen lesz a komolyzene olyan “köntösökben” is, ahogy csak ritkán lehet megtapasztalni, ne hagyja ki!

fesztivalzenekar
Budapesti Fesztiválzenekar – 2014. október 26., 19 óra

A gyerekek sem maradnak koncert nélkül, október 26-án 16 órakor a Palatinus szálló Bartók termében a Talamba ütőegyüttes varázsolja el a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

A fesztivál keretén belül újra indul a nagysikerű Hangcsapda interaktív színházi labirintus. A korábbi nagy sikerű kísérőprogram új környezetben, új témákkal, új élményekkel újra várja a látogatókat. Egy azonban változatlan: a résztvevőknek egyedül kell végigjárniuk az útvesztőt. A program jelképes, 500 Ft-os jeggyel látogatható, azonban előzetes regisztráció szükséges, amelyet a pecs@filharmonia.hu email címen tehetünk meg.

A Zeneszüret Filmklub keretén belül az Apolló moziban ingyenes vetítések lesznek olyan filmekből, amik témájukat, műfajukat tekintve a sokszínűséget képviselik. Közös pontjuk – azon túl, hogy kiváló filmek –, hogy zenei betétdaluk klasszikus zene.

A pécsiek és a városban pihenők is rengeteg ingyenes programon vehetnek részt a fesztivál ideje alatt. Október 23-án a városi koszorúzás után a Duna Szimfonikus Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes Táncosainak közös előadását láthatják a Színház téren 11:30-tól.

A gasztronómia is szerephez jut idén, hiszen Fischer Annie éppoly szenvedéllyel és szeretettel főzött, ahogy zongorázott. A Trafikban október 23-án jelképes 1500 Ft-ért Palojtay János Fischer Annie díjas zongoraművész mini koncertje után megízlelhetjük a művésznő kedvenc menüjét: halászlét, székelykáposztát és túrógombócot. Az esten a sokak által ismert műsorvezető, az est házigazdája Bősze Ádám ritka, Fischer Annie-hoz kötődő relikviákból tart árverést!

A fesztivál hetében október 26-ig között Zenészportrék címmel kiállítást is láthatunk a Kodály Központban, aholZászkaliczky Ágnes festőművész és Garas Kálmán fotóművész munkáival találkozhatunk.

A városban több helyen játszanak majd Fischer Annie díjas fiatalok, ajándékkoncertjeikkel október 22-én 13 órakor a Postán, 23-án este a Trafikban, 25-én egy nyugdíjas otthonban lépnek fel. A PannonPower a tehetségekért program az Árkádban is jelen lesz október 24-én 17 órakor. A Lakatos A. Dezső jazz ösztöndíj nyertesei október 26-án 21 órakor adnak ingyenes koncertet a Nappaliban.

Pár név a fesztivál koncertkínálatából: Keller András, Balog József, Kocsis Zoltán és fia Kocsis Krisztián, a Tomkins énekegyüttes, Budapesti Fesztiválzenekar…
Sziporkázó hét elé nézünk hát, élvezzük együtt, ahogy a zene „teszi a dolgát” és megérint bennünket!

További információ és részletes program a Filharmónia, valamint a Zeneszüret Fesztivál honlapján.

(X)