Ingyen ebédet ad a város a kicsiknek

Ebben az évben is útjára indítja az önkormányzat a szociális nyári gyermekétkeztetési programot. Annak jártunk utána, hogy kik lehetnek esélyesek a támogatás igénybe vételére, s milyen feltételek mellett juthatnak hozzá a gyermekek az ingyenes étkezéshez.

hirdetés

Idén is folytatja több éve megkezdett programját a pécsi önkormányzat, hogy a nyári szünet alatt több száz rászoruló gyermeknek jusson ingyenesen étel. A város elsősorban az iskoláskorúaknak biztosítja a kedvezményt, hiszen az óvodások és a bölcsődéseknek alapban jár a szolgáltatás a nyár alatt is, emellett pedig összesen nagyjából kétezren nyári napközibe mennek a szünidő alatt.

Minden gyermek jól lakhat…

– A legrászorultabb réteget célozzuk meg, ezért a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kiskorúaknak biztosítjuk a napi egyszeri étkezést. Ők természetesen melegételt kapnak, menü formájában – mondja Moór Eszter, a népjóléti bizottság elnöke. Az állam és az önkormányzat által támogatott tízmilliós programban ráadásul a helyi gazdáknak is kedveznek: harminc százalékban pécsi vagy Pécs környéki kistermelőktől szerzik ugyanis be az alapanyagot.

– Idén félezer gyermeknek tudjuk biztosítani a szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy negyvennégy napon át, június 17-től augusztus közepéig tudjuk őket ellátni melegétellel – mondja Moór Eszter.

A város a pécsi közétkeztetést végző Hungasttal szerződik a szolgáltatásra, hogy az eredeti céloknak megfelelően több városrészben is megvalósulhasson a program. A tervek szerint a korábbi évekhez hasonlóan a gyermekek lakóhelye szerinti legközelebbi főzőhelyeken szeretnék megoldani az étkeztetést. A tervek szerint így négy városrészben, legalább négy főzőhelyen szolgálják majd ki a fiatalokat.

– A jelentkezőket úgy választjuk ki, hogy a legalacsonyabb jövedelmi kategóriájú családokat értesítjük ki először. Sokan nem kérik az ingyen ebédet, így egyre szélesebb rétegeket érünk el. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyjából az ötszázan is vennék igénybe a kedvezményt, azaz a program kiszélesítésére egyelőre nincs is szükség – magyarázta Moór Eszter.

[frame]

Sokan teljes napközit kérnek

Mivel sok rászoruló a munka mellett az étkeztetés mellett a gyermekfelügyeletet sem tudja megoldani a nyáron, napközibe íratja a fiatalt. A város a nyár során összesen kétezer gyereknek biztosítja ezt a lehetőséget. A rászorulóknak így is ingyenes az étkezés, ráadásul naponta háromszor, míg a kisebb jövedelemmel rendelkezőknek is ötven százalékos kedvezményt adnak.

[/frame]