Ingyen étkeztetés a nyári szünidőben is

Nem kell aggódniuk azoknak a hátrányos helyzetű pécsi szülőknek, akik a szünidő kezdetével nem tudják gyerekeiknek biztosítani a meleg ebédet, a nyári hónapok folyamán ugyanis a város négy iskolájában zajlik majd az ingyen étkeztetés a rászoruló diákok számára.

hirdetés

A tanév során az iskolai menza mindenki számára biztosítja a napi egyszeri meleg kosztot, ám ha véget ér a suli, bezárulnak a konyhák. Pécsen azonban más a helyzet – az önkormányzat idén is gondoskodott arról, hogy a rászorulók számára is legyen lehetőség az ingyenes étkeztetésre, ráadásul a város négy különböző pontján.

Dr. Őri László alpolgármester elmondta, az önkormányzat az iskolaév 58 napnyi szünetének ingyenes étkeztetését idén összesen 31 millió forintból oldja meg – ez állami normatívából, és több mint nyolcmilliós saját forrásból tevődik össze.

– Számos olyan család van, akiknél a napi egyszeri meleg étel az iskolában elfogyasztott ebédet jelenti. A kormány és a pécsi önkormányzat szándéka a társadalmi felelősségvállalás jegyében a nyári szünidő során is biztosítani ezt a szolgáltatást az arra jogosultaknak – mondta Őri. – Ez nem pusztán a nyári, hanem az őszi, a tavaszi és a téli szünetekben is igénybe vehető segítség – tette hozzá.

ingyenes gyermekétkeztetés, hl02
Őri László szerint az önkormányzat feltett szándéka biztosítani az étkeztetést a rászorulóknak

A múlt évi tapasztalatok arról árulkodnak, hogy az ingyenes étkeztetés az általános iskolások, főleg az alsó tagozatosok számára jelent nagy segítséget.

Az előzetes felmérések szerint a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek száma 1210 fő. Ebből 1068 az általános- és középiskolákban tanulók száma. Ha igénylik, akkor az ingyenes meleg étkeztetés mindannyiuk számára biztosított. Tavaly ez a szám 734 volt, ebből is látszik a javulás – ismertette az adatokat az alpolgármester.

A nyári szünet alatt a város négy pontján, a négy nagy városrészben lehet majd meleg ebédhez jutni: a Budai Városkapu Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, az ANK Nevelési Központban, a Köztársaság téri iskolában, és az Éltes Mátyás Szakiskolában.