Ingyen is van karácsonyfa Pécsen

Egyre kevesebb lucfenyőt kapni a karácsonyfaárusoknál, ezüst és nordmann fenyőből pedig egyre több van. Pécs környéki falvakban frissen vágott fenyőhöz lehet hozzájutni, de a Jófogáson és a Vaterán is egyre többen hirdetnek karácsonyfát, némelyikhez ingyen is hozzá lehet jutni.

hirdetés

Túl olcsón lehet eladni a lucfenyőt, ezért nem árulunk, de egyre kevesebben is keresik – mondja az egyik fenyőárus a pécsi vásárcsarnoknál. A férfi szerint átalakultak a fogyasztói szokások, most már szinte mindenki az ezüst és a nordmann fenyőt keresi, annak ellenére, hogy az áruk duplája vagy háromszorosa is lehet.

– A legtovább a nordmann fenyő húzza, magas gyantatartalma miatt nem hullik le a tűlevele, hanem összeszárad. Az ilyenkor kapható nordmann fenyők nagy része Dániából érkezik, mivel sokáig bírja, már szeptemberben elkezdik kivágni, hűtőkamionokban hozzák, és 10 fok alatt raktározzák, mielőtt december közepén elkezdik árulni – tette hozzá a kereskedő.

A legjobban akkor járunk, ha valamelyik Pécs közeli ültetvényre megyünk fáért. Bogádon, Birjánban, Lothárdon és Szalántán vannak a legközelebbi fenyőültetvények, ahol frissen vágják ki a kiválasztott fát. A luc kétezer, az ezüst három, a nordmann darabja négyezer forinttól indul. Érdemes sietni, mert a szép fák gyorsan elkelnek. Sokan 23-án vagy 24-én mennek el fájukért, amit már októberben sőt egy évvel korábban megjelölnek.

Az interneten is egyre többen hirdetnek, egyre több az ingyen elvihető nagy fa, csak a kivágás és a szállítás költségeit kell bevállalni.

– A fiam tette fel a fenyőt az internetre jelképes összegért – mondta lapunknak Stolcz Béla, aki hirdi családi házának udvarán lévő nyolc méteres fáját hirdeti a Jófogáson.

Stolcz Béla Hirden hirdeti saját fenyőjét

– Már ingyen is odaadom, csak vigye el valaki, én még ki is vágom neki – tette hozzá a férfi. Az interneten több ilyen fenyőt is találtunk, Vasason, Somogyban vagy a Komlói úton.

 

 

 

 

Hirdetés