Ingyen kaptak facsemetét

Több száz facsemetét kapnak a pécsiek ingyen egy kísérleti program keretében a Városi Csemetekertből, amelyet saját kertjükben ültethetnek el – ezzel még zöldebb lesz a város.

A közelmúltban kereste meg az önkormányzat a Régi-Kertvárosban és a Mecsekoldal egy részén élőket azzal, hogy módjuk nyílik ingyen facsemetéket igényelni a Városi Csemetekertből. Az érdeklődés hatalmas volt, mintegy 200 család jelezte, hogy szeretne kis növényeket, összesen 500-600 facsemetét osztanak ki, az elsőket pénteken kapták meg a pécsiek. A lakók csaknem tizenötféle fából, növényből választhattak, több különlegességet is hazavihettek, például bugás csörgőfát, szibériai szilt, svéd berkenyét vagy éppen virágnádat (legfeljebb három fát lehetett hazavinni).

csemetekert, hl06
Péntek reggel már sokan vitték a fákat

Csizi Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, pár éve Páva Zsolt polgármester javaslatára hozták létre a Városi Csemetekertet, hogy költséghatékonyan, magas színvonalú szakmai ellenőrzés mellett tudják biztosítani Pécs növényutánpótlását.

A csemetekert ötlete sikeresnek bizonyult, olyannyira, hogy idén már jóval több növény cseperedik benne, mint amennyit Pécs közterületeire jelenleg el lehet ültetni. Így ezeket egy kísérleti program keretében ingyen felajánlották a pécsieknek, egyelőre két nagyobb, családi házas övezetet kerestek meg, a Régi-Kertvárost és a Mecsekoldal egy részét. Csizi Péter közölte, a remények szerint a kísérleti program jövőre is folytatódhat, s akár más városrészeket is be tudnak majd vonni.

csemetekert, hl01
Csizi Péter adta át a kis növényeket

A mostani program így abban is segítséget nyújt, hogy ne csak Pécs közterületei legyenek évről-évre zöldebbek és virágosabbak, hanem a magánházak kertjei is, a pécsiek pedig szakértő segítség mellett tudnak egyre több fát, zöld növényt ültetni.