Ingyenes segítség a kisgyermekeseknek

Nem bejárónők, de nem is bébiszitterek. Ingyen segítenek. Pécsett jelenleg 22 kisgyermekes családnak könnyíti meg a mindennapjait tizenhat önkéntes. Ők az idén jubiláló Otthon Segítünk Alapítvány munkatársai. Hetente keresik fel a rájuk bízott családokat.

Bárki, aki kisgyermeket nevel nagyszülői vagy baráti segítség nélkül, kérheti az önkéntesek segítségét. Bárdos Zsuzsanna 2011 januárjában bokatörést szenvedett, és hat hétre fekvőgipszet kapott. Akkor kereste meg az alapítványt.

hirdetés

Heti egyszer járt hozzájuk Évi néni segíteni. Annak ellenére, hogy csak tavaly ismerkedtek meg, Zsuzsa két gyermeke, Emma és Zozó nagymamájukként szeretik az asszonyt.

 

Bárdos Zsuzsanna szerint Évi néni nagyon sokat segített neki a nehéz időkben, már csak azzal is, hogy elment hozzájuk, uzsonnát adott a gyerekeknek vagy játszott velük. Emma akkor négy-, Zozó pedig kétéves volt.

Zsuzsa férje sokat dolgozik, a nagyszülők pedig nem Pécsett élnek. A család így egy igazi „pótnagyit” kapott, azóta is tartják a kapcsolatot.

Az Otthon Segítünk Alapítvány 10 évvel ezelőtt, angol mintára alakult Budapesten. A pécsiek az elsők között csatlakoztak az önkéntes programhoz. Buzás Márta, az alapítvány munkatársának tájékoztatása szerint elsősorban saját szülői tapasztalattal rendelkező nagymamák szoktak jelentkezni önkéntesnek, de munkanélkülieket is találunk a munkatársak között, sőt egyesek még dolgoznak, és a szabadidejüket áldozzák arra, hogy kisgyermekes családoknak segítsenek.

Az édesanyák legtöbbször játszótársat keresnek gyermekeik mellé, de sokszor a házimunkában is elkél a segítő kéz. Herczeg Zsuzsanna pécsi szervező szerint minden esetben az önkéntes dönti el, hogy mi az, amit ő szívesen csinál. Ez a szolgálat ugyanis teljesen ingyenes: a fizetség az, hogy örömüket lelik a munkában, az örömöt pedig legtöbbször a gyerekek adják – tette hozzá.

Ahhoz, hogy valaki az alapítvány önkéntese legyen, 40 órás képzésen kell részt vennie. Miközben csapattá formálódik a közösség, a szervezők is megismerik őket, eldöntik: ki melyik családhoz kerüljön. Mert mint mondják: az ő dolguk, hogy a párosítás jól sikerüljön. Pécsett jelenleg 16 önkéntesre 22 család jut. A szervezők ezért még több munkatársat keresnek, hiszen most is van várólistás család.

Hirdetés