Iskola: még sok a kérdőjel

A Pedagógusok Szakszervezete szerint veszélyben a zavartalan iskolakezdés

Kötelező-e minden általános iskolásnak 16 óráig az oktatási intézményben tartózkodnia? A gyerekek majd este, kifacsartan kezdik megírni a házit? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket hallani a szülőktől, akik nem tudják, mi vár gyermekeikre ebben a tanévben. Utánajártunk mit csinálhatnak a diákok délután a suliban.

hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közzétett egy összeállítást EMMInens címmel, amely a szülőkben felmerülő legfontosabb kérdéseket hivatott tisztázni. Ez a gyűjtemény kitér arra a kérdésre is, hogy kötelező-e az általános iskolás diákoknak minden nap 16 óráig az oktatási intézményükben tartózkodni:

-A köznevelési törvény szerint általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni tanítási időszakban olyan módon kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább tizenhat óráig tartsanak, és a tanuló kötelessége, hogy ezeken a foglalkozásokon részt vegyen. Ugyanakkor a törvény lehetőséget ad arra is, hogy a szülő kérelmére az igazgató saját hatásköre alapján ez alól felmentést adhasson, hacsak nem egész napos iskolaként működik az intézmény. Ez a szabályozás szeptembertől minden általános iskola minden évfolyamára vonatkozik – áll az összefoglalóban.

Felmerült azonban egy vitás kérdés, amelyről a szakmabeliek sem tudnak egyértelműen állást foglalni: a 16 óráig tartó kötelező iskolát felmenő rendszerben (idén tehát csak az elsősöknek) vezetik be, vagy minden általános iskolai évfolyam számára kötelezővé teszik már idén?

-Hozzánk eddig nem érkezett panasz szülői részről a szeptemberi változások miatt. Nálunk amúgy is sok tanítás utáni szakkör volt, ezért lényegében a diákok eddig is bent voltak délután az iskolában. Azt vettük észre, hogy ha értelmes és érdekes programokat tudunk nyújtani, akkor a gyerekek szívesen is maradnak bent. Egyedül a 7. és 8. osztályosok figyelmét nehéz felkelteni, hiszen ők már mennének a saját fejük után, inkább egyedül szeretnek tanulni – mondta el lapunknak Ulrich Magdolna, az Apáczai Csere János Nevelési Központ igazgatója.

Igyekeznek színes programokat kínálni a diákoknak

 

Az intézményvezetőtől azt is megtudtuk, hogy hétfőn tartanak egy közös megbeszélést a szülőkkel, ahol megtárgyalják a témában esetlegesen felmerülő problémákat. Továbbá tájékoztatást nyújtanak arról, hogy milyen lehetőségekkel készül az iskola a délutáni órákra. Az ANK szakkörökkel, felzárkóztató csoportokkal, tanulószobákkal és nyelvtanulási lehetőséggel készül a tanévre.

-Sem szülői, sem igazgatói reklamáció nem érkezett hozzánk, hiszen a pécsi iskolák a délutáni órákban is meg tudják oldani a gyermekek elhelyezését. Ehhez azonban sokszínű különórák kellenek, amik lekötik a diákokat. Ez a tanév abból a szempontból kicsit a kísérletezésről is szól, hogy ki kell deríteni: mely foglalkozások lehetnek népszerűek és ezeket miként lehet megvalósítani – nyilatkozta lapunknak Páva Péter, a Pécsi Tankerület vezetője.

-Nem feltétlenül ellenzem, hogy a gyermekeim bent legyenek 4 óráig az iskolában, hiszen én is napközis voltam. Viszont azt remélem, hogy lehetőségük lesz megírni a házi feladatot az iskolában, hiszen este valószínűleg ehhez már fáradtak lesznek. Ugyanakkor remélhetőleg a leckeíráson kívül más értelmes programon is részt vehetnek délután. Ebben az esetben támogatom az ötletet, hiszen mi is 4-5 óráig dolgozunk a párommal. A fiam viszont heti kétszer sportol, remélem őt elengedik edzésre – mondta el véleményét lapunknak Varga Judit, pécsi szülő.