Ismét egyre nagyobb a migránsveszély?

Hajdújárás, 2016. február 22. Egy rendõr katonákkal járõrözik a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzár mellett Ásotthalom és a szerbiai Hajdújárás térségében 2016. február 22-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Az elmúlt hetek viszonylag nyugodt légköre ismét megváltozott hazánk déli országhatárán, újból egyre több migráns választja a Magyarországot is érintő nyugat-balkáni útvonalat. A fokozódó nyomás miatt pécsi kommandósokat is vezényeltek a Szerbiával közös határszakaszra, ugyanakkor a katonákat és a rendőröket segítő pécsi civil csoport, a Zsaruellátó is megint aktivizálja magát.

hirdetés

Tavaly ősz óta a legtöbb, 501 határsértőt fogtak el péntektől vasárnapig az ország területén. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 113, szombaton 151, vasárnap pedig 237 határsértőt fogtak el. Az ország déli határát érintő fokozódó nyomás miatt Pécsről is vezényeltek kommandósokat a magyar-szerb határra, hiszen egyre több menekült jut át a kerítésen. Sokan félnek attól, hogy ismét nagy számban lepik el az országot a menekültek.

Mint ismert, a pécsi közgyűlés januárban elfogadta a helyi Fidesz-frakció azon javaslatát, hogy a testület foglaljon állást és támogassa a kormány kötelező betelepítési kvóta elleni harcát.

Kákai László, pécsi politológus ugyanakkor nem lát akkora veszélyt, mint amennyire attól sokan tartanak.

– A meglévő kerítés miatt nem nagyon kell számolni nagy létszámú áradattal. Miután várhatóan az osztrákok is szigorítanak a beléptetésen, a menekülteknek új útvonalakat kell találniuk. Azzal, hogy Magyarország lezárta a határait, Horvátországban vagy Szlovéniában torlódnak fel nagy számban. Erre kell megoldást keresni, hiszen az uniós tanácskozáson gyakorlatilag elfogadták a kvótarendszert.

útvonalak - g
Van néhány útvonal, amit használnak – Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

A szakember szerint az a kérdés, hogy ezt az unió és a V4 országai milyen módon fogják tudni megoldani. Szlovákia is keményebb lépésekre szánja rá magát, nekünk szintén egyértelmű az álláspontunk ezzel kapcsolatban, bár a kulcs nem nálunk, hanem Olaszország, Görögország és Törökország kezében van.

Kákai László úgy vélte, hogy a magyar határt is egyre nagyobb létszámban átlépő migránsok sem jelentenek reális veszélyt, hiszen a viszonylag magas felderítettségi arány, valamint a gyors kiutasítások és szankciók miatt hamar lecsökken majd a próbálkozók száma.

Ugyanakkor a tavalyi akciójához hasonlóan most is újból szervezkedni kezdett a határon szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák megfelelő ellátását adományokkal segítő pécsi Zsaruellátó csoport. Közösségi oldalukon ismételten megjelent a felhívásuk, hogy várják a felajánlásokat – elsősorban élelmiszert, gyógyszereket, ruhaneműket – a rendvédelmi dolgozók megsegítésére.