Itt a Z-generáció: a mának élnek

Az Y-generáció csillaga leáldozóban van, ugyanis a világ első digitalizált és globális nemzedéke, vagyis a Z-generáció hamarosan felnő. Ők azok a mai tinédzserek, gyerekek, akik amellett, hogy a digitális kütyüket az élet szerves részének tekintik, virtuális közösségekben érzik jól magukat.

hirdetés

Az 1995 és 2009 között született fiatalok már egy teledrótozott, internetes és digitalizált világba csöppentek, mondhatni techdemokraták, akik nem tudják laptop, táblagép, okostelefon és közösségi oldal nélkül elképzelni az életüket. Éppen emiatt a nyelvhasználatuk is az internetes szlenget tükrözi. Számukra az a fontos, hogy mindig elérhetőek és online-ak legyenek.

A közösségi oldalakon építenek kapcsolatokat

A Z-generáció tagjai szabadidejük jó részét a világhálón töltik, gyakorlatilag virtuális közösségekben élnek, a közösségi oldalakon építik ki kapcsolataikat, azonban emiatt fennáll a veszélye annak, hogy a konfliktushelyzeteket nem tanulják meg kezelni.

– Nekik az számít, hogy a közösségi oldalakon minél több ismerősük legyen, nem kimondottan barátaik, sokkal inkább haverjaik vannak, akikkel a kibernetikus világban tartják a kapcsolatot – magyarázta Bajner Mária, a PTE oktatója, a Z-generáció szakértője. – Ők sokszor a Facebook profil, a posztok és a képek alapján alkotnak véleményt embertársaikról.

Tehát befolyásolja őket barátaik online viselkedése. Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy azok a tinédzserek, akik dohányzó vagy alkoholt fogyasztó ismerőseik Facebook fotóit nézegetik, nagyobb eséllyel kezdenek el inni és cigarettázni.

Mindent megosztanak a közösségi oldalakon

Bajner Mária úgy véli, a legnagyobb különbség az Y- és a Z-generáció között, hogy utóbbi már beleszületett “ebbe a világnak legkevésbé sem nevezhető majdnem világba”. Minden információt elektronikusan, virtuálisan szereznek.

– Még egy lakatlan szigeten is jól éreznék magukat, amennyiben van náluk valamilyen kütyü, emiatt nem tűnnek magányosnak, pedig lehet, hogy nagyon is azok. Viszont már a telefonokon is minden megvan, ami nekik szükséges – fogalmazott a szakértő.

Nem élnek majd jól

Mivel egy felnövőben lévő nemzedékről beszélünk, még nincs konkrét rálátásunk a jövőbeni munkaerőpiaci helyzetükre, annyi azonban bizonyos, hogy nem fognak olyan jól élni, mint a szüleik generációja. Bajner Mária úgy véli, a Z-nek rosszak a kilátásai ezen a téren, mivel a gazdasági fejlődés lelassul, többet kell majd dolgozniuk és nem lesz jó életük. Viszont erről nem tehetnek.

 

Nem aggódnak a jövőjük miatt

A szülők és a tanárok aggódva nézik, azonban a Z generáció tagjai a jelenben élnek, bizonytalanok ugyan, de nem félnek úgy a jövőjüktől, mint az előző nemzedékek. A szakértő szerint ez valahol védekezési mechanizmus is a részükről.

– Az ő jövőjük olyan lesz, amilyenné mi tesszük, talán ezért menekülnek a mai gyerekek a kütyük világába és a virtuális térbe – mondta Bajner Mária.