Jakab Ferenc: “Ezt a járványt normál intézkedésekkel nem lehet megállítani”

Jakab Ferenc - Fotó: Csortos Szabolcs

A vakcina lesz az, ami hosszú távon megszabadít minket a koronavírustól – mondta az ATV-nek Jakab Ferenc pécsi virológus.

Nagy ütemben zajlanak a vakcina kutatások, körülbelül 100-130 vakcina fejlesztési projekt van szerte a világon, ezek közül 30 van a klinikai vizsgálata fázisok valamelyikében, és 8 olyan van, ami a harmadik, azaz a legutolsó fázisba ért – mondta Jakab Ferenc az ATV egyik műsorában.

Ezek közé tartozik az oxfordi egyetem projektje is, amit korábban azért állítottak le, mert az 50 ezer önkéntes tesztalany közül egy valakinél súlyos mellékhatás lépett fel. A szakember szerint viszont kiderült, hogy a probléma nem az oltás következtében alakult ki, a beteg pedig jól van, így folytatják a vakcina kutatását, ami Jakab Ferenc nagyon biztonságosnak tart, és bízik benne, hogy ezt a tesztelések is igazolni fogják. Ha így lesz, akkor szerinte 2021 első felében megkezdődhetnének a tömeggyártások és a tömegoltások is.

Az orosz vakcináról a pécsi virológus azt nyilatkozta, hogy arról nem sok tudományos információjuk van, de azóta megjelent egy tanulmány, melyben a klinikai vizsgálatok első és második fázisát is ismertetik, harmadik szakasz viszont nem volt, és ez aggasztó.

Végül Jakab Ferenc kiemelte, hogy “ezt a járványt normál intézkedésekkel nem lehet megállítani”, ezért is fontos a vakcinakutatás.

Hirdetés