Javasoljon pécsi értéket

Nem mind érték, ami annak mutatja magát – mondhatja az, aki megpróbál eligazodni, hogy mégis miből lehet pécsi érték, netalán megyei, vagy éppen nemzeti. Egy-két kérdésben azonban alighanem egyetértenek az országban: a nemzeti értékek között ott a helye a Zsolnay-porcelánnak is. A héten nagyszabású, és mindenki előtt nyitott konferenciát tartanak a helyi értékekről, a hungarikummá válás folyamatáról és az érték kérdéseiről a Zsolnay-negyedben.

hirdetés

Őri László, a Nemzeti Fórum elnöke vezeti a pécsi helyi érték bizottságot, amely a közelmúltban alakult meg. Mint mondta, a programra mindenkit várnak, ahogyan a Széchenyi tér 1-ben, a Városházán bárki leadhatja javaslatát a polgármesternek címezve.

– A célunk az, hogy a pécsiektől minél több javaslat érkezzen, s a műemlékvédelem vagy építészkamara látókörébe nem bekerült értékeket – legyen az szellemi, kulturális, természeti – is a nagyközönség elé tárjuk – mondta.  – Lehet az akár egy csak Pécsett, Pécs környékén hallható népdalmotívum vagy mesterség is.

Az ugyanakkor kérdéses, pontosan mit is tarthatunk, nevezhetünk értéknek. A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület elnöke, dr. Fodor Márta szerint nem vitás, hogy a Zsolnaynak ott helye a hungarikumok között, ám szerinte kiemelkedő jelentőségű az Angster-orgona is – bár mindezekről a megfelelő szakmai bizottságok döntenek.

– Az egykor a Citrom utcában állt templom romjai között találták meg azt a rovásírásos táblát, ami egyedüli bizonyíték arra, hogy a Dunántúlon is használták ezt az írásmódot az elődeink, szerintem ezért akár ennek is helye lehet a nemzeti értékek között – mondta. Pécs egyik szimbólumát, a tévétornyot azonban ő nem tartaná még helyi értéknek sem, mondván, nem kimagasló technikai, mérnöki teljesítményről van szó.

Mindenesetre a még gyermekcipőben járó Pécsi Értéktár Bizottság egy későbbiekben felálló szakmai bizottság véleménye alapján dönt majd, ám ehhez várják a városlakók javaslatait is, hogy minél szélesebb körben tudják feltárni a város – akár rejtett – kincseit.

Az alábbi kategóriák sorolják a javaslatokat: agrár- és élelmiszergazdaság; egészség és életmód; épített környezet; ipari és műszaki megoldások; kulturális örökség; sport; természeti környezet; turizmus.

[frame]

Helyi értékeink, hungarikumok rendezvény programja:

2013. június 13. (csütörtök)
Zsolnay Kulturális Negyed Apostolos terme, Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37.

14.15-15.00 Érkezés, a felújított Zsolnay Kulturális Negyed bemutatása (dr. Őri László önkormányzati képviselő és a Zsök Nkft. munkatársai)
Helyszín, találkozó a Major utcai bejáratnál

15.00-15.30 Megnyitó, köszöntők

Dr. Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere
Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. igazgatója
Vajda László, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója
Dr. Őri László, a Pécsi Értéktár Bizottság elnöke, a Nemzeti Fórum pécsi elnöke

Előadások – levezető elnök: dr. Őri László

15.30-16.00 Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő: Helyi értékek, hungarikumok törvényi védelme, szabályozása
16.00-16.30 Komor István, a Zsök Nkft. üzemeltetési igazgatója: A Zsolnay Porcelánmanufaktúra és a Negyed története
16.30-17.30 Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke, a Hungarikum Bizottság tagja: Helyi értékek, hungarikumok jelentősége, közösségszervező ereje

17.45-18.30 A Forrai Sándor Rovásírás-történeti vándorkiállítás a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Pécsett talált rovásírásos kő, mint helyi érték bemutatása

A kiállítást megnyitja:
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke
Dr. Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere
Dr. Fodor Márta, a Pécsi Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke

[/frame]

  • kutya

    Nagyon unom már ezt a Facebook-ketreset bezárós “játékot”!

  • Buzgár-felügyelő

    A legtökéletesebb pécsi hungarikum a magasház: a nagymagyar idiotizmus, üresség és dilettantizmus emlékműve. Még akkor is állni fog, amikor Pécs már csak Budapest déli szeméttelepe lesz…