A jeges tenger miatt halhatott meg

Hiába volt perceken belül a helyszínen a segítség, nem tudták megmenteni annak a pécsi ipari alpinistának az életét, akit még vasárnap sodort el a tenger a norvégiai Hagesund szigeten. P. József (34) négy éve dolgozott Norvégiában, több pécsivel együtt telekommunikációs bázisállomásokat javítottak és építettek.

A pécsi férfi az öt fokos norvég tengerbe esett bele, hiába érkezett nyolc percen belül a partiőrség Seaking mentőhelikoptere, annyira kihűlt a szervezete, hogy még a kórházban sem tudták megmenteni az életét.

hirdetés

A korábbi hírekkel ellentétben Jocó nem szikláról esett le, hanem a viharos hullámok sodorták a vízbe vasárnap délután. P. József (34) ipari alpinistaként dolgozott Norvégiában, barátjával ment kirándulni a tengerpartra. József egy norvég építőipari cégnél dolgozott, egy pécsi cég közvetítette ki.

Sea-King_Redningsmann _på_vei_ut

Lapunknak egy a közelben élő magyar férfi azt mondta, hogy ő a harmadik áldozat az elmúlt néhány hónapban. Decemberben egy lett és egy lengyel fiatal járt így ugyanezen a partszakaszon. Sztankay László harminc éve él a környéken, szerinte mentőmellény nélkül nem volt esélye a férfinak.

– A fiam pont ezen a szakaszon lakik családjával, nem magasak ezek a sziklák, be lehet rajtuk sétálni a tengerbe. Úgy tudom, hogy az áldozatot egy hullám sodorta el – mesélte a balesetet Sztankay László, aki egyébként a tavaly elhunyt Sztankay István színész unokaöccse. Elmondása szerint állítólag befelé próbált úszni, nehogy egy sziklának csapja a tenger. Barátja pedig közben telefonon hívta a munkahelyét, ahonnan értesítették a partiőrséget. Seaking helikopterrel sikerült kimenteni, majd a Haukeland Egyetem Klinikájára szállították a kihűlt férfit. A keringése összeomlott, ezért már nem tudták megmenteni az életét, másnap reggel meghalt.

P. József (34) ipari alpinistaként dolgozott Norvégiában már 2011-óta. Veszélyes volt a munkája, de a civil életében igyekezett kerülni a kockázatot.

[note class=”A hipotermia”]

A hipotermia vagy kihűlés alatt azt az állapotot értjük, amikor az emberi test hőmérséklete a normális tartomány alá csökken, ezáltal pedig működésében zavarok lépnek fel. Akkor alakul ki, amikor a leadott hő mennyisége meghaladja a termelt hő mennyiségét. A hővesztés, és ezáltal a zavarok fokozódása, halál beálltához vezethet.[/note]