Durván megdrágultak a kötelezők

Rossz idők járnak az autósokra – nem az üzemanyagköltségeket, hanem a díjfizetéseket illetően. Jelentős mértékben emelkedtek a kgfb-biztosítások tarifái, nem mellesleg egyelőre azok is futhatnak a pénzük után, akik a román Astra-társasággal kötöttek biztosítási szerződést. Számukra ugyanis egyelőre még nem tudni, hogy milyen módon kárpótolják őket.

hirdetés

A parlament múlt héten döntött arról, hogy rendezi az Astra biztosító magyar ügyfeleinek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseivel kapcsolatos helyzetét. Az elfogadott törvény hatályba lépését követően az Astra-biztosító még nem felbontott kgfb-szerződései automatikusan megszűnnek, ha az autótulajdonosok új szerződést kötnek egy másik biztosítóval.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint mindenképpen érdemes az Astra ügyfeleinek új kontraktust kötniük, hiszen bár érvényes kgfb-szerződéssel rendelkeznek, a szerződés mögött nem áll működő biztosító, mert annak működési engedélyét visszavonták, így károkozás esetén a bekövetkezett károk megtérítésére kötelezhető a gépkocsi üzembentartója.

Egyre több az autós.

Azok, akik az Astránál év végéig befizették a kgfb-biztosításuk összegét, egyelőre nem reménykedhetnek abban, hogy viszontlátják pénzüket.

– Információink szerint a román felügyelet megtiltotta a biztosítónak a további kifizetéseket, ezért a biztosító sem kárt nem fizethet ki, sem díjat nem téríthet vissza. A helyzet csak felszámolást követőn rendeződhet, a felszámolási eljárás elrendelése viszont még nem történt meg – közölte Gilyén Ágnes, a MABISZ kommunikációs főosztályvezetője.

A kötelező biztosítások azonban nemcsak az Astra-biztosítóval szerződött ügyfelek számára okoznak bosszúságot mostanság. A tulajdonosok már szembesülhettek azzal, hogy a tavalyi árakhoz képest jóval magasabb tarifákat kénytelen fizetni a következő hónapokra. A kgfb-tarifák éves díjtételei átlagban jóval meghaladták a tavaly ilyenkor érvényes árakat.

Gilyén Ágnes szerint ennek elsődleges oka a kárigények megnövekedett számában keresendő.

– A díjak emelkedésének alapvető oka a károk számának növekedése. A csökkenő üzemanyagárak és a javuló gazdasági helyzet eredményeként az autósok többet használják a járműveiket, a több autózás több balesettel is jár. A MABISZ adatai szerint az átlagdíj az idei év első felének végén 21 909 forint volt, ami a tavaly év végi 20 515 forint átlagdíjhoz képest 6,8 százalékos emelkedést jelent.

A szakember ugyanakkor megjegyezte, hogy ez az “emelkedő” átlagdíj is a 2008. év végi 34 448 forintos átlagdíjnak mindössze 63,6 százaléka.