Jöhet az új állatkert?

Leopárd, tigris, fekete párduc, medve – ezek az állatok is ott lesznek az új Pécsi Állatkertben, az átalakításról szóló megvalósíthatósági tanulmány szerint. Még ebben a hónapban biztossá válhat a fejlesztés.

hirdetés

Egymilliárd forintot nyert el első körben a Pécsi Városfejlesztési NZrt. a mecsekoldali zoo fejlesztésére, ezzel pedig is el is dőlt: az állatkert nem költözik el jelenlegi helyéről, hanem ott újítják fel úgy, hogy a környezetvédelmi előírásoknak megfeleljen, megoldják a tettyei vízbázis védelmét is, és még új attrakciókkal is bővítik a zoo-t.

Az új park kialakítása kétfordulós pályázaton dől el, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a minap beadott megvalósíthatósági tanulmány alapján mondja ki a végső szót a projektről – egy hónapon belül.

A városfejlesztési zrt. vezérigazgatója, Merza Péter elmondta: az állatkert teljes modernizálásáról van szó, megteremtve a feltételeket a hosszú távú működtetéshez. Alászigetelik azokat a kifutókat, amelyek veszélyeztetik a vízbázist, azokat pedig megnövelik, amelyek mérete már nem felel meg a legújabb jogszabályi előírásoknak. A csimpánzok otthona például eddig éppen ezért volt bezárva – jegyezte meg az igazgató.

Lesz leopárd is!

A három és fél hektárnyi terület új fogadóközpontot kap, és a Munkácsy Mihály utcából a hegyre költözik az Akváriun-Terrárium, ahol olyan új épületben kapnak helyet a hüllők, amely alkalmas lesz oktatások megtartására is, nyári sulikat, zoo-ovit lehet itt majd működtetni.

Ami pedig a legfontosabb: lesznek új lakói is az állatkertnek: leopárd, tigris, fekete párduc és medve is érkezik majd Pécsre, de a Mecsek védett értékeit is bemutathatják.

A projekthez kerékpáros turisztikai fejlesztés is kapcsolódik, aminek keretében bicikliutakat jelölnek ki Árpád-tető irányába, a Mecsextrém park felé. Amennyiben minden sínen lesz, akkor 2014-re válhat gazdagabbá Pécs egy megújult állatkerttel.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere szerint célegyenesbe fordult a program, első körben a minisztériumi támogatás megszerzése, valamint a kiemelt projektté nyilvánítás volt a cél, mindkettő megtörtént már. A városvezető szerint az említett szakmai anyag azért is különleges, mert az állatkert dolgozóinak véleményét is kikérték, hiszen ők vannak közvetlen kapcsolatban az állatokkal.

Az új park az állatvédelmi szempontoknak is messzemenőkig megfelel majd, úgy tervezik, hogy további fejlesztéseket is meg tudjanak valósítani a későbbiekben.