Jöhetnek a pécsi buszjegy automaták?

Ha minden jól megy, Pécsnek egyedi, gyakorlatilag vissza nem térő lehetősége lesz arra, hogy a városban eddig nem látott, új, korszerű buszjegykiadó automatákat helyezhessen el a város számos pontján.


 

Pécs és a Tüke Busz Zrt. az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a város buszközlekedésének, és a közlekedési infrastruktúra javításának, ezt pedig a régi, elavult, és sok esetben veszélyessé is vált buszpark lecserélése is jól példázza. Azonban a városnak eddig – a 2007-től 2013-ig terjedő uniós pénzügyi periódusban – nem volt lehetősége arra, hogy uniós forrásokkal vágjon bele a 21. század technikai elvárásaihoz méltó, éjjel-nappal működő utaskiszolgáló rendszerek és szolgáltatások fejlesztésébe.

Berlinben így néznek ki az automaták
Berlinben így néznek ki az automaták

A Tüke Busz és a város önkormányzatának jövőbeli terveiben azonban egy olyan értékesítési csatorna kiépítése szerepel, amelynek köszönhetően nem kizárt, hogy Pécs számos pontján új, buszjegykiadó automatákat helyezhetnek majd el.

New Yorkban is van egy csomó
New Yorkban is van egy csomó

Az elmúlt hetekben ugyanis a város a 2014 és 2020 közötti uniós források tervezése során olyan egyeztetéseket folytatott Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, amelynek során egy egyedi pályázati lehetőség került napvilágra. A lényeg az, hogy egy újonnan megnyitott Közlekedési Operatív Program keretén belül nyílt pályázaton a 2007 és 2013 közötti időszak „maradványforrásai” válnának elérhetővé, amelyekből a város be tudná szerezni az automatákat. Persze csak akkor, ha a Tüke Busz eredményesen tud pályázni.

Ez egy walesi gép
Ez egy walesi gép

Ha pedig összejön a pályázat, jönnek a folyamatos, 0-24 órás szolgálatban álló jegyautomaták, nem kell a jegyirodákban idegeskedni sorban állás közben. Ezeket az automatákat elvileg lehet majd készpénzzel és bankkártyával is használni, és minimális elvárás velük szemben az is, hogy „vandálbiztosak” legyenek, valamint hogy illeszkedjenek Pécs közlekedésfejlesztési terveihez.

Koreának is van ilyen cucca
Koreának is van ilyen cucca

Girán János, Pécs alpolgármestere azt mondta, egyelőre még korántsem jelenthető ki biztosan, hogy a Tüke Busz Zrt. el tudja nyerni a pályázati forrást, de az esélyek jók.

Emlékeztetett arra, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós pénzügyi ciklus összegeire pályázik Pécs, azaz a fejlesztéseket még idén végre kell hajtani, ha megítélik a pénzt.

– Amennyiben sikerrel járunk a pályázaton, összesen 22 automatát telepíthet a Tüke Busz Zrt. a város számos pontjára több mint 300 millió forintból. A fejlesztésnek köszönhetően a pécsiek a megszokottnál jóval gyorsabban és hatékonyabban juthatnának menetjegyekhez. Különösen fontos, hogy a pályázathoz egyetlen forintot sem kellene hozzátenni a Tüke Busz vagy a város részéről – mondta az alpolgármester.

És persze Pesten is akad pár
És persze Pesten is akad pár

Girán János hozzátette: a busztársaság a fonódó hálózat bevezetésével és az új beszerzésű buszok folyamatos üzembe állításával növelni tudta utasainak számát. Ez a folyamat pedig, amennyiben Pécsnek ítélik meg a támogatást, erősödni fog.