Ha késik, duplaannyi lehet a kamarai díj

Bár március végén lejárt a kamarai hozzájárulás – más néven regisztrációs díj – befizetésének határideje, országos szinten az érintett vállalkozások negyede nem fizette be az éves szinten ötezer forintot jelentő tételt. Baranyában jobb az arány.

hirdetés

Két és fél hónap letelte után sem fizette be a vállalkozások negyede a kamarai hozzájárulást. Az országban mintegy hatszázezer gazdasági társaságnak kellett volna lerónia a “sarcot” március végéig, ám nem minden érintett tette meg: június elejéig körülbelül 450 ezren tettek eleget fizetési kötelezettségüknek.

Igaz, köztük lehetnek olyanok, akik az elmúlt néhány hétben kiperkálták az ötezer forintot, ám mégis tartozásuk lehet, ugyanis ha egy cég vagy vállalkozó korábban nem fizette be az összeget, akkor a mostani befizetést a korábbi teljesítéseként számolják el. Ráadásul nem árt tényleg figyelmesnek lenni, hiszen előbb a kamarák szólítják fel a delikvenseket a pénz megfizetésére, ám ha nem járnak sikerrel, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) veszi át az ügyet.

A NAV pedig legalább ötezer forintos díjat számít fel minden egyes, a fizetéssel elmaradt vállalkozásnak azért, hogy köztartozásnak minősülő elmaradást behajtsa tőlük.

Baranya megyében viszonylag jó a helyzet. Tavaly 110 millió forint körüli összeg folyt be a megyei kereskedelmi és iparkamarához a regisztráció befizetését követően, s idén is nagyjából ekkora ez az összeg.

Síkfői Tamás titkár szerint országos viszonylatban Baranyában az egyik legnagyobb a befizetések aránya, idén meghaladja a tavalyi arányt is.

– A megyei vállalkozások 85 százaléka befizette a hozzájárulást, így három százalékkal jobb a helyzet, mint egy éve – mondta a szakember, aki szerint azért vetett ki új adót az állami, hogy fedezze az átadott állami feladatokat, de a helyzet az, hogy vannak olyan megyék – mint például Pest megye -, ahol 450 millió forint az ebből származó bevétel. Nálunk “csak” százmillió forint, mert sokkal kevesebb a vállalkozó. Viszont az állami feladatok ellátásának költségei a két megyében ugyanakkorák. Pest megyében így marad forrás a kkv-k fejlesztésére, míg nálunk a feladatok ellátásához be kell tenni saját jogú bevételeket is. Nem szeretjük ezt a rendszert.

Az mindenesetre biztos, hogy a baranyai vállalkozások túlnyomó többsége befizette a hozzájárulást, az elmaradók pedig leginkább az alvó, nem működő vállalkozások.

– Sokan nem is értik, hogy a hatóságok megtalálják őket, hiszen akkor is keletkeznek költségeik, ha nem működnek. Sajnos alacsony a vállalkozási kultúra, a nem fizetők zöme ebbe a kategóriába esik.