Jön a babyboom Pécsen?

Januártól léptek életbe a családi támogatás változásai. Négy intézkedésről van szó. Cikkünkben végigjárjuk, melyek is ezek, illetve kiket érintenek. A pécsi nagycsaládosok üdvözlik az intézkedéscsomagot.

hirdetés

Az ez évtől életbe lépő változtatások 65 ezer ember számára jelenthetnek könnyebbség. A 2014-es költségvetésben pedig 18,6 milliárd forintnyi többletet jelentenek.

A kormány célja az volt az intézkedésekkel, hogy megerősítse a gyermekes családokat, illetve további gyermekvállalásra ösztönözze őket. Kidolgozásukkor pedig több európai ország gyakorlata mellett civil szervezetek javaslatait is figyelembe vették.

[box title=”1 évig kell otthon maradni” box_color=”#2315c1″]A módosítások értelmében az anya visszamehet dolgozni, ha a gyermeke eléri az 1 éves kort. A gyes és a gyed ebben az esetben ugyanúgy jár neki – a keresete mellett.[/box] [box title=”Egyszerre akár több támogatás” box_color=”#22d868″]Ha viszont az anya úgy dönt, hogy munka helyett újabb gyermeket vállalna, akkor megtarthatja korábbi ellátását is. Így például egy testvér születése esetén akár 2 gyedre, vagy 2 gyesre is jogosulttá válhat.[/box]
gyes
Az intézkedések ösztönözhetik a gyermekvállalást.

 

[box title=”Diplomás gyed ” box_color=”#c61111″]Új támogatást vezettek be azon anyák számára, akik felsőfokú tanulmányaikat végzik és közben vállalnak gyermeket. Amennyiben nappali tagozaton két félévet meghaladó jogviszonya van az anyának, akkor a gyermek egy éves koráig jogosult az anya a gyedre. Ezt követően tanulmányai ideje alatt jár neki a gyes. Ha az anya a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben, vagy szakirányú továbbképzésben tanult, akkor a neki járó gyedet a minimálbér alapján számítják ki. Azok viszont akik mesterképzést, egységes osztatlan képzést, vagy doktori képzést végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet.[/box] [box title=”Adókedvezmény az anyáknak” box_color=”#b2e330″]A negyedik intézkedés azokat az anyákat és foglalkoztatóikat érinti, akiknek három, vagy még több gyermekük van. Ebben az esetben ugyanis a gyermek születése utáni első 3 évben eddig sem kellett fizetni szociális hozzájárulási adót. Ezután viszont az azt követő 2 évben a teljes összeg 50 százaléka a munkaadónál marad.[/box]

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete támogatja a nemrég elfogadott intézkedéseket, hiszen ezek célja: a gyermekvállalás ösztönzése.

– A januártól bevezetett, családokat és a kisgyermekes szülőket támogató intézkedések nemcsak a társadalom- és népesedéspolitika érdekeit szolgálják, hanem a jövő generációért érzett felelősségből is fakadnak. A diplomás gyeddel például a fiatalok számára könnyebb lesz az egyetem melletti gyermekvállalás, javul a fiatal családok anyagi biztonsága – fogalmazott lapunknak Várdainé Kiss Krisztina, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének régiós titkára.

 • EM

  Lapisnak: A gyereket nem a politikusoknak “csináljuk”. Se jobb-, se pedig balkézről. Még csak nem is magunknak.
  A cikkhez: Jó volna, ha végre a családos nőket is megkérdeznék erről, szerintem olyasmit mondanának, hogy a legkínosabb a családi és a munkavállalói szerepek ütközése. Ezen kellene segíteni, az hatékonyabb volna.
  1. Vissza nagyszülőket! A nyugdíjkorhatár részben indokolatlan emelése miatt (mert ennyi munkahely sosem lesz már!) ők sajnos elérhetetlenné váltak a kisebb gyerekek betegsége stb. esetén. Márpedig a táppénz=állásvesztés, akkor is, ha se nem jogszerű, se nem etikus. Ha tényleg szándékunk a családok megerősítése, vagy a generációk közti szolidaritás javítása, akkor ez célszerű lépés volna!
  – Több lehetőséget a rugalmas munakvégzésre/részmunkára/távmunkára, és ezek társadalmi ELISMERTETÉSÉT (ma a kuglik agyában: ha otthon dolgozik=nem dolgozik). E munkaformák feltételeinek megteremtését.
  – Mikor gondolt valaki arra, hogy mennyit költ egy nagycsaládos bérletre? Támogatják a nyugdíjasokat, mert ők a legnagyobb szavazói réteg. Nekik ingyen van. Nekünk még kedvezmény sem jár. Nem megyünk moziba, nyaralni, színházba…sehová. Munka és házimunka, mint szórakozás. És elég egy váratlan kiadás, ettől a hó vége a hó elején beköszönt – aztán egy évig sem jövünk helyre. Pedig minden előbb amortizálódik, bútor, mosógép…főleg az utóbbi. (Mert a bútor, az végülis mindegy, amíg szét nem esik.)
  – A nagycsaládosok előbb mehessenek nyugdíjba! Megdolgoznak érte! A férfi esetében is, a nő esetében is minimum 5-5 év kedvezményt javasolnék 3 vagy több gyerek esetén. A jelenlegi 5 gyerek után 1 év kedvezmény elég cinikus ötlet volt.
  – Ki gondolja úgy, hogy egy egyéves gyereknek jobb a bölcsődében? Én nem. Egy átlagos munkahelyen ma sajnos már nem napi nyolc órát dolgozunk, főleg nem a sztenderd nyolctól-négyig élet zajlik! Igazságosabban kellene elosztani a munkából adódó terheket a teljes társadalomban, ez is sokaknak segítene! Ja, és nincs elég bölcsőde…
  Hát elsőre ennyi.