Jön a pécsi belváros-őrség

Bővítik a közteresek létszámát, új akció-csoportot alakítanak Pécsett, akiknek feladata csak a belváros rendjének fenntartása lesz. Július közepén kezdenek – bringával. 

hirdetés

Kéregetők, az utcákon ücsörgő vagy éppen fekvő, sokszor ittas, a járókelőket leszólító hajléktalanok, rendszeresen tilosban parkoló autók. Aki napi rendszerességgel jár Pécs városközpontjában, annak mindez szinte már megszokott. Miután az ellenzék nem régen leszavazta a keményebb fellépést az agresszív koldusokkal kapcsolatban, a városvezetés lépett egyet. Első körben négy emberrel erősítik meg a ma 65 fős közterületfelügyeletet. Július közepétől akciócsoport alakul, akiknek feladata a belváros rendjének fenntartása lesz. Mindehhez bringákat is kapnak, hogy gyorsabban tudjanak reagálni.

hajléktalan, Pécs1

– Most a belvárosra fókuszálunk, mert itt sokasodtak meg leginkább a problémák. Műszakonként két ember ezentúl kizárólag a belvárosban lesz majd jelen, egy gyors reagálású különítmény formájában. Ők fel fogják venni a kapcsolatot a lakókkal, üzlet- és étterem-tulajdonosokkal és folyamatosan várják a bejelentéseket tőlük is amellett, hogy járőröznek. Azt szeretnénk, hogy tovább javuljon a közbiztonság, hiszen a bringás közteresek gyorsabban tudnak mozogni, nagyobb területet járnak be rövidebb idő alatt, mint gyalogos társaik – mondta lapunknak Páva Zsolt polgármester.

Tubák Zoltánt, a közteresek vezetője szerint is elsősorban a tökrészeg hajléktalanokkal van a baj.

– A történelmi belvárosban, a sétálóutcákban, az áruházak parkolóiban és a Centrum-parkolóban okoznak leginkább problémát. Mi helyszíni bírságot tudunk csak kiszabni, illetve kiszabni, illetve megtehetjük a feljelentést is velük szemben – mondta.

Erősebb fellépés lesz a kéregetőkkel szemben is
Erősebb fellépés lesz a kéregetőkkel szemben is

Pécsen egyébként mindenhol tilos és bírságot von maga után az erőszakos koldulás, azaz amikor leszólítják az embert az utcán. A néma koldulás pedig már évek óta jogszabályokba ütközik a belvárosban, nagyjából az egykori városfalon belüli területeken. A vétkezők 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot vagy 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphatnak. Bár a büntetés súlyos, nem visszatartó erejű, ezért a közterület-felügyelet vezetőjének intézkedési tervet kell készítenie, hogy eredményesebben kezelje a problémát.